Рекордно ниски лихви на българския банков пазар - с тенденция за още


Рекордно ниски лихви на българския банков пазар - с тенденция за още
Снимка: iStock/Guliver

9751

За рекордно ниски лихви по кредити съобщава вестник "Сега". За покупка на ново жилище някои банки вече отпускат ипотека под 3%, а потребителски заеми все по-често може да се договорят под 6%. Дори и с таксите и комисионите офертите на някои банки са изключително изгодни, защото годишният процент на разходите (ГПР) не надхвърля 4% при ипотеките и 7% при потребителските заеми. Тенденцията на спад обаче не важи за бързите кредити, където оскъпяването може да стигне до 30-40, че дори и 50%, обобщава вестникът.

Като положителен пример номер едно е дадена ОББ. Още преди месец банката съобщи, че референтната лихва е паднала до безпрецедентните 0.00%, което се отразява и на крайната месечна вноска с няколко до десетки левове надолу. На практика 0.00% референтна лихва обаче не означава безлихвен заем - това е плаващата част от общата лихва по заема, като има и фиксирана надбавка.

От 1 юли 2018 г., след като БНБ престана да изчислява индекса СОФИБОР, повечето банки у нас въведоха собствени базисни лихвени проценти, които се определят спрямо лихвите по депозитите. И тъй като лихвите по депозитите продължават да пълзят надолу, това няма как да не се отразява и на цената на кредитите. Правилото, наложено от БНБ, е промяна в лихвата по заема да се предприеме, когато референтната лихва падне или нарасне с повече от 0,5 процентни пункта. Така, ако за някои банки референтната лихва вече е стигнала 0,00%, тези, които са избрали за индекс ЮРИБОР, отдавна боравят с отрицателни величини. Тримесечната лихва на ЮРИБОР към момента вече е паднала до минус 0,4%.

Все още няма статистика за средните лихвени нива по кредитите през юли, но през юни ипотеките достигнаха ново дъно - средно 3,12% за нов жилищен кредит в левове и 3,43% в евро. За последните 12 месеца спадът е с 0,30 процентни пункта при левовите ипотеки и с 0.25 процентни пункта при евровите. Заради тази ситуация хората теглят заеми не само за покупка на жилища, но и за рефинансиране на стари жилищни кредити при по-изгодните условия. Благодарение на предоговарянето средната лихва по левовите жилищни заеми в банковата система като цяло е паднала от 4,28% до 3,83% за последните 12 месеца.

Проверка в сайта "Моите пари" показва, че в момента най-изгодни ипотечни кредити предлага ЦКБ. За 20-годишна ипотека в размер на 120 хил. лв. лихвата е 2,8%, а ГПР - 2,9%. Трябва обаче искащият да вземе заем да получава заплата си в ЦКБ и да има осигурителен доход над 2000 лв. За по-ниски доходи цената на кредита става 3% или малко над 3%. С превод на заплатата и максимален осигурителен доход под 3% са също лихвите на БАКБ, ОББ, Уникредит Булбанк, но заемът върви в пакет с други услуги на банките.

Потребителските кредити, които се отпускат от банките, също поевтиняват, особено през лятото - сезонът на ремонтите и почивките. По официални данни на БНБ от юни средният лихвен процент на новоотпуснат потребителски заем в левове е 8,04% при 8,35% преди година. В момента поне пет банки предлагат потребителски заеми с лихва под 6%, ако клиентът получава заплатата си по сметка в съответната банка и има високи доходи - над 2000 лв. Най-добри оферти дават Тексим банк и ЦКБ, където дори с всички такси и комисиони ГПР е под 6%.

При банковите потребителски кредити обаче има уловка с неявни такси, които не влизат в ГПР, но на практика оскъпяват заема. А както е ясно от практиката през последните години, таксите и комисионите, които събират банките, формират все по-голяма част от печалбите им на фона на падащите лихви.

Дали тенденцията ще се запази по-дълго? Възможно е, предвид опасностите от Brexit без сделка и задълбочаваща се търговска война между САЩ и Китай, което ще доведе до сваляне на основните лихви в Европа и САЩ - а това са лихвите по заемите, които се отпускат на търговските банки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички