С 22% са се увеличили българите, които се разплащат безконтактно


С 22% са се увеличили българите, които се разплащат безконтактно
Снимка: iStock/Guliver

2760

Увеличават се българите, които плащат безконтактно. Ръстът им е 22% само за една година - през 2017 г. 54% от картодържателите се разплащат по този начин, докато година по-рано техният дял е бил 32%. Това сочи проучването MasterIndex 2017 на Mastercard.

Най-често използват безконтактно плащане потребителите между 18 и 24 години (59%).

Общо 67% от картодържателите в България разполагат с безконтактна карта, като най-голям е делът им (71%) във възрастовите група 18–24 и 25–34 години.

Основните предимства на безконтактното разплащане, посочвани от потребителите, са лесната и удобна трансакция (74%), по-бързото изпълнение, в сравнение с другите платежни методи (68%) и сигурността (20%). 19% от потребителите пък предпочитат безконтактното разплащане, защото го намират за забавно.

Най-често българските потребители разплащат безконтактно в хипермаркети и супермаркети (77%), магазини на дребно (68%) и бензиностанции (41%). Всеки пети картодържател плаща безконтактно сметката си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене. Участниците в проучването очакват броят на безконтактните терминали да се увеличава, като всеки четвърти картодържател би искал да има повече възможности да плаща сметката си по този начин в кафенета и ресторанти.

„Проучването MasterIndex показва, че безконтактните трансакции се възприемат като новия нормален метод за разплащане от все по-голям брой български потребители. Наред с това, нашето проучване показва, че нараства търсенето на опция за безконтактно плащане на все повече места като супермаркети, институции, бензиностанции, ресторанти, кафенета и клубове“, казва Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите, Mastercard. „Тези резултати са категоричен показател, че българските потребители очакват всички търговци и доставчици на услуги да предлагат безконтактна технология, тъй като я намират за бърз, удобен и сигурен метод за плащане.“

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички