Само парламентарни групи и независими ще могат да издигат кандидат за шеф на БНБ


Само парламентарни групи и независими ще могат да издигат кандидат за шеф на БНБ
Снимка: БГНЕС

2151

ГЕРБ и ДПС решиха само парламентарни групи и независими да издигат кандидати за гуверньор на БНБ. С гласовете "против" и "въздържал се" на депутатите от двете партии парламентът отхвърли възможността кандидати за гуверньор на Българската народна банка да могат да издигат всички народни представители, а не само парламентарните групи или независими депутати, съобщава БГНЕС.

Емил Димитров от Патриотичния фронт предложи текст да се промени и да се запише, че кандидатура могат да издигнат всички депутати, е не само целите парламентарни групи.

РЕКЛАМА

Предложението събра 77 гласа "за" от всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ и ДПС, един независим и един депутат от БДЦ. Точно 77 бяха и гласовете "против" и "въздържал се", които дойдоха от ГЕРБ и ДПС. Така кандидати за управител на БНБ ще могат да издигат само парламентарните групи и независимите депутати, но не и отделните депутати от парламентарните групи. 

Според Емил Димитров това е в противоречие с правилника на Народното събрание и с Конституцията на България, където ясно е записано, че всеки народен представител има право да предлага законодателна инициатива и проекти за решения и за декларации. Той каза още, че само преди няколко седмици е избран състав на КЕВР, като предложение са могли да правят всички депутати.

Димитров получи подкрепа от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той посочи, че така записан този текст дискриминира депутатите, членуващи в парламентарни групи. Кандидат за шеф може да предложи един независим депутат, но не и членуващ в група, дори той да е лидер на групата.

По същия начин бе отхвърлено и друго предложение на Емил Димитров, който предложи в процедурните правила да се запише нов текст, който изисква от кандидатите да представят цели, приоритети и цялостната концепция за банковата система. Димитров настояваше кандидатите да представят как виждат развитието на БНБ с оглед евентуално ни влизане в еврозоната и надзора над останалите банки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички