Самолетът на Василев запориран, той отрича да е негов


Самолетът на Василев запориран, той отрича да е негов
Снимка: БГНЕС

1609

Самолетът, с който се придвижва Цветан Василев, е запориран от държавен съдебен изпълнител, става ясно от определение на Софийския градски съд от 3 февруари 2015 г. Машината е "Бобрадиер". Тя е в активите на компанията "Сънлайт Еър", която е собственост на семейната фирма "Тръст Василеви". В зависимост от екстрите цената на самолета може да стигне 15 млн. евро, пише "24 часа".

В края на август миналата година СГС наложи запор върху имущество и дружествени дялове във фирми на Цветан Василев по искане на прокуратурата. Мажоритарният собственик на КТБ бе обвинен за присвояване на 206 млн. лв. от банката и обявен за издирване от Интерпол. Тогава от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество уточниха, че самолетът на Цветан Василев не е обект на обезпечителна мярка, защото е притежание на търговско дружество, в което мажоритарен дял имат съпругата му Антоанета и дъщерята Радосвета. На 26 септември, месец по-късно, съдът допуска обезпечение с друг акт върху самолета. Така той е запориран от държавен съдебен изпълнител Соня Павлова при Софийския районен съд.

През януари 2015 г. Цветан Василев пуска жалба до съда чрез адвоката си Лазар Карадалиев, с която оспорва запора. Мотивите му са, че самолетът не е негов, тъй като е миноритарен акционер в дружеството, което е собственик на "Сънлайт Еър". Съдът отхвърля жалбата му и оставя запора над луксозната машина. Според магистратите Василев няма правен интерес да оспорва, тъй като не е собственик на самолета. Той би могъл да го направи, когато тръгне процедура по отнемане в полза на държавата като лице, което го ползва. Предстои обжалване пред Апелативния съд, което обаче не отменя запора. Цветан Василев вече е внесъл жалба и там, а делото е образувано на 9 март. Според жалбата комисията за отнемане на имущество няма легитимация да иска запор на самолета. От институцията обяснили пред изданието, че инициативата не е тяхна и това би трябвало да е дело на прокуратурата. От държавното обвинение също нямат информация за запор.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички