Сделката за Vivacom е приключена, потвърдиха от Русия


Сделката за Vivacom е приключена, потвърдиха от Русия
Снимка:

4390

Да, сделката относно смяната на собствеността на Vivacom (БТК) е приключена. Това официално съобщи за Actualno.com пиарът на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който продължава да твърди, че има най-голям дял акции в българския телекомуникационен оператор. Руският бизнесмен е сочен от банкера Цветан Василев като „спасител“ относно Vivacom.

Косарев и фирмата му Empreno Venture Limited определят преминаването на контрола върху телекома в ръцете на Спас Русев като „следващата стъпка от изпълнението на измамните схеми, дирижирани от ВТБ Кепитъл (VTB Capital) и група негови топ мениджъри за осъществяване на враждебно поглъщане на Vivacom чрез продажба на 100% от акциите на InterV – индиректната холдингова компания на БТК". Empreno обяви, че счита сделката за незаконна.

От Русия напомнят, че сделката се оспорва от Empreno пред Върховния съд в Лондон, Англия. Искът е предявен срещу Viva Telecom (бел. ред. - компанията, чрез която Спас Русев вече контролира Vivacom), VTB Capital АД, г-н Милен Велчев (бел. ред. - ръководителят на VTB Capital и бивш финансов министър от времето на Симеон Сакскобургготски), г-н Спас Русев, люксембургското дружество Delta Capital, контролирано от братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев.

В края на ноември 2015 година в Лондон беше проведен търг за Vivacom. Причината – акционерите в телекома не можаха да върнат в срок мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от ВТБ. Търгът беше спечелен от Русев, който отправи оферта от 330 млн. евро. Vivacom има и емисия от облигации на стойност 400 млн. евро, чийто падеж изтича през 2018 година. През юни тази година държателите на облигациите одобриха Русев да поеме контрола над Vivacom.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички