Шефовете в КФН ще взимат по 15 000 лв. заплата


Шефовете в КФН ще взимат по 15 000 лв. заплата
Снимка: БГНЕС

4198

Заплатите на петимата шефове в Комисията за финансов надзор (КФН) ще се изравнят с тези на ръководството на БНБ. За това гласува на второ четене бюджетната комисия в парламента. Така скокът на възнагражденията на председателя на комисията и четиримата заместници ще е повече от троен - от сегашните около 4500 лв. месечно до близо 15 000 лв.

Според новия текст в Закона за КФН заплатите на ръководството не може да са по-ниски от средните възнаграждения в директорските бордове на компаниите, които са под неин надзор - пенсионни дружества, застрахователни компании, инвестиционни посредници. По настояване на депутата от БСП Румен Гечев бе поставен таван - не повече от възнагражденията на управителя и подуправителите в БНБ, защото надзорните функции на двете институции били идентични. В момента председателят на КФН получава заплата като председателя на Народното събрание, а зам.-председателите - 80% от това възнаграждение, пише в. "Сега".

Повече пари ще получава и администрацията във финансовия регулатор. Работещите там ще бъдат преназначени на трудови договори, за да не действат за тях ограниченията в заплащането на държавните служители. Работните заплати и бонусите ще се определят по вътрешни правила. Подобно на данъчните служители, работещите в КФН ще бъдат освободени от имуществена отговорност за причинени вреди при упражняване на надзорните им функции. Разпоредбата била по препоръка на Световната банка, за да не работят експертите под страх, обясни шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя увери, че в закона за държавния бюджет за 2018 г. при второто му четене ще бъде изрично записано, че събраните от регулатора глоби няма да отиват в КФН, а в специална сметка в бюджета.

Единодушно депутатите от бюджетната комисия гласуваха и драстичното завишение на таксите, които комисията ще събира от поднадзорните компании. Те са мотивирани с целта финансовият регулатор да бъде независим от бюджета и да мине на самостоятелна издръжка, която да позволи привличането на качествени експерти.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички