Шефът на "Дунарит" е сред новите собственици на Vivacom?


Шефът на "Дунарит" е сред новите собственици на Vivacom?
Снимка:

4692

След като късно вчера стана ясно, че компанията LIC 33 е купила мобилният оператор Vivacom, вече има информация и за конкретните акционери. Един от тях е Пиер Луврие - белгиец с руски паспорт, който стана известен у нас, когато пое контрола над военните заводи "Дунарит" и "Авионамс". Това става ясно от сайта на LIC 33. 

Според неофициална информация интернет страницата на LIC 33 е била създадена ден след като се разбра за сделката, съобщава "24 часа".

В сайта в раздели за проектите на компанията за България е записано „специалната ситуация в България”. В групата инвеститори от LIC 33 освен Луврие влизат още англичанинът Брус Бауър, украинецът Анатоли Кайро, и двама французи - Бертран Кавалие и Жан Жакобе.

Снощи LIC33 се представи като новия мажоритарен акционер във Vivacom. Компанията била група инвеститори от ЕС, които се специализират в работата на нововъзникващите пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. В съобщението се казваше, че предишният собственик на телекома е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 млн. евро.

LIC33 според съобщението вече полага усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана.

Ето визитките на директорите на компанията, според информацията на сайта й:

Г-н Пиер Луврие, председател на управителния съвет, е инвеститор, който е специализирал в частен капитал в специално и затруднено положение в продължение на 15 години. Участвал е в множество сложни ситуации във Франция, Грузия, Русия, Белгия и Италия. Г-н Пиер Луврие е работил и за Accenture и Arthur D. Little.

Генерал Бертран Кавалие, старши съветник, е бивш старши служител на френската жандармерия, а сега специализира в икономическата сигурност. Генерал Кавалие е изправян пред специални ситуации по време на цялата си кариера и е отговорен, заедно със своя екип, за всички съдебни разследвания, свързани с инвестициите, направени от LIC33.

Г-н Жан Жакобе, старши съветник по независимостта, е преструктуриращ операциите специалист, с богат опит, който включва множество инвестиции с Investcorp. Г-н Жакобе е бивш изпълнителен директор Breguet, а преди това е бил главен оперативен директор на Patek Philippe. Той започва кариерата си в Procter & Gamble.

Брус Бауер, управляващ съдружник, е нов инвеститор на пазара, с повече от седем инвестиции на фонда в Източна Европа. Доскоро той беше съдружник на Verno Capital.

Още през декември Expert.bg Водеща американска компания е в преговори за закупуване на  мажоритарен дял от българското дружество ТЦ – ИМЕ (Технологичен център - Институт по микроелектроника), което контролира съществен миноритарен пакет от Vivacom.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички