Шефът на Сметната палата: Ще одитираме сферите, които се нуждаят от реформи


Шефът на Сметната палата: Ще одитираме сферите, които се нуждаят от реформи
Снимка: БГНЕС

2396

През всички тези години работата на Сметната палата е била насочена към подобряване на управлението на публичните финанси, а не към санкции и наказания. Това заяви Цветан Цветков, председател на Сметната палата, при откриването на форума Ролята на външния одит за ефективното управление в публичния сектор, предаде БГНЕС.

Палатата е издала в своята 20-годишна история над 8500 одитни доклада като не само е констатирала проблеми във финансовото управление, но и е предлагала решение на тези проблеми. Това е ставало с приемственост на ръководните екипи, оглавяващи палатата.

Новите предизвикателства пред палатата са да насочи одитната си дейност към най-чувствителните за обществото теми, да бъдат одитирани тези области, които се нуждаят от реформи, защото така ще се помогне на правителството да реализира своите политики, коментира шефът на одитния орган.

Според Цветков трябва да се премести фокусът от оценка на законосъобразността на решенията и разходите към оценка на ефективното усвояване на публичните финанси.

Той посочи също, че служителите в палатата трябва да продължават да се обучават, за да могат да използват и специализирания одитен софтуер, който ще подобри работата им.

Вицепремиерът Томислав Дончев приветства Сметната палата по случай двата големи юбилея, които отбелязва - 135 г. от създаването на Сметната палата и 20 год. от възстановяването на работата й.

Дончев посочи, че Сметната палата в момента олицетворява традиция и приемственост. Според него най-голямото предизвикателство пред палатата през последните 20 години е да разбие представата на българина за бюджетния контрол като репресивен и винаги санкциониращ инструмент.

"Сметната палата подпомага всички власти. Благодарение на различни одитни доклади са стартирали и ключови реформи в редица сектори. Тя е единственият контролен орган, който изследва не само дали едни пари са похарчени законосъобразно, но дали има полза от тях и какъв е ефектът", заяви още Дончев.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички