Ще преструктурираме обществената поръчка за личните документи, заяви Горанов


Ще преструктурираме обществената поръчка за личните документи, заяви Горанов
Снимка: БГНЕС

3216

Планираме да структурираме по нов начин голямата обществена поръчка за личните документи за 500 млн. лв. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след правителственото заседание и след като стана ясно, че поръчката е спряна.

По думите на Горанов предстои преструктуриране на печатница на БНБ, от където по информация на БНБ ще отпадне доста сериозна техника и капацитет. "Те и в момента печатат лични документи. Ще се структурира ново търговско дружество, което първоначално ще премине към министъра на финансите, а веднага след това ще се прехвърли към МВР", посочи той.

Министърът уточни, че с този ресурс ще се постигне по-оптимална цена при изработването на личните документи. "Това ново дружество ще организира правенето на новите лични документи. Очакванията са да се оптимизира целият процес заради това, че ще се вкара част от техниката, която в момента е в печатницата в БНБ и ще остане излишна след преобразуването на печатницата на БНБ и премахването на излишните функции на печатницата, които по настоящем не са присъщи не една печатница на Централна банка", добави той.

"Там има сериозен проект, който се развива вече няколко години между печатница на БНБ и една френска компания и се очаква разширяване на бизнеса в отпечатването на банкноти. По тази причина БНБ инициира промяна и преструктуриране на печатницата на БНБ, откъдето се освобождават много нови мощности и хора, които могат да се включат в процеса", коментира той.

Според Горанов идеята е да се оптимизира и да падне цената на обществената поръчка за документите заради това, че ще се вложат много налични в държавата ресурси. Новото търговско дружество ще се отдели от печатницата на БНБ и максимално бързо ще отиде към МВР. По думите на Горанов ще се получи значително спестяване на средства, заради това, че доста излишна печатарска техника, човешки ресурси и материална база ще бъдат използвани за организиране чрез държавата на този процес.

"Имаме достатъчно основания в стария и действащия закон за прекратяване на тези поръчки. Винаги има риск от обжалване, но общественият интерес ще надделее и сме готови да минем през този процес в рамките на действащото законодателство", коментира още финансовият министър.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички