София ще разполага с 1,4 млрд. лева бюджет догодина


София ще разполага с 1,4 млрд. лева бюджет догодина
Снимка: БГНЕС

3123

София отново ще разполага с бюджет от над 1 млрд. лева. През 2018 г. Столична община залага 1,4 млрд. лева, което е с близо 100 млн. лева повече от парите за тази година.

Кметът на града Йорданка Фандъкова посочи, че и догодина метрото остава най-мащабният проект. Средствата, предвидени за изграждането на третата линия от подземната железница, са малко над 300 млн. лева. Общината дава само 16 млн. от собствения си бюджет, а останалата част от средствата са по европейски програми, предаде "Дарик".

Над 100 млн. лева ще отидат за ремонти на булеварди в София. Фандъкова подчерта, че догодина ще продължи реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков''. С нов облик ще се сдобие и бул. "Скобелев".

Планираните приходи от местни данъци са 306,6 млн. лева, а неданъчните - 347,3 млн. лева. Собствените приходи от основния данък - за недвижимите имоти, са 103 млн. лева, а от такса смет, с която се финансира изцяло почистването и третирането на отпадъците - 200 млн. лева.

Средствата, които са заложени в инвестиционната програма, са почти половин милиард - 494,988 млн. лв. Източниците са различни, но най-голямата част - 383, 613 млн. лева, е от защитени проекти за европейско финансиране.

За строителство и основен ремонт на базовата инфраструктура са предвидени 15,056 млн. лева. Предвижда се довършване на разширението на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Бъкстон" до бул. "Цар Борис III". Планира се да започне изграждането на южното платно на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Костенски водопад", където имотите са отчуждени. Ще започне и първият етап от изграждането на Източната тангента от бул. "Ботевградско шосе" до ССТ.

Планира се да започне ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и пл."Славейков", като са заложени малко над 13 млн. лева за това. Предвижда се подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги, обясни Фандъкова. За изцяло ново трамвайно трасе по ул. "Граф Игнатиев", което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени още 6 млн. лева.

Столичната община ще продължи да инвестира и в зоопарка - около 1,5 млн. лева са предвидени са реконструкция и разширение на клетките на приматите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички