Спиди АД: Пазарът на куриерски услуги предоставя възможности и през 2016 г.


Спиди АД: Пазарът на куриерски услуги предоставя възможности и през 2016 г.
Снимка:

3931

Спиди АД отчита поредно силно тримесечие с консолидирани приходи от 32,75 млн. лв. Ръстът в страната се ускорява до 14,5%, а в Румъния надхвърля 20%. С най-голям принос е международния пазар и особено пратките между България и Румъния. Трансграничните доставки от и за България се увеличават с рекорден темп от 31%.

Добрите резултати при продажбите идват за сметка на по-големи разходи – реализираната оперативна печалба (EBITDA) се понижава с над 10% до 4,5 млн. лв. на неконсолидирана и 4,9 млн. лв. на консолидирана основа. Това се дължи основно на увеличените разходи за външни услуги. В доклада към отчета за първото тримесечие на 2016 г. от компанията посочват като причина отварянето на нови международни линии, където към момента ефективността все още е ниска, както и увеличението на цените на подизпълнителите с цел тяхното мотивиране. Увеличение има и в разходите за увеличаване на капацитета – увеличаването на площите на логистичните центрове, съответно и на техния персонал. Това намира отражение в разходите за наеми и възнаграждения за персонала, където ръстът е съответно 52% и 17,6%. Подобно е развитието и в Румъния, където инвестициите в растеж и разширяването на пазарните позиции също натежава на финансовия резултат на консолидирана основа – наемите се увеличават с 57%, а възнагражденията – с 16%.

Същевременно, направеното оптимизиране в традиционните дейности води до значително понижаване на дела на разходите за горива, поддръжка и застраховки на автомобили, които се запазват на ниво от 1,6 млн. лв., въпреки увеличението на приходите. На ниво нетна печалба спадът е с 34% на неконсолидирана и 42,5% на консолидирана, поради увеличените със съответно 33% и 31% на разходите за амортизации след значителните инвестиции през миналата година.

През първото тримесечие на 2016 г. размерът на придобитите активи е около 2 млн. лв., като освен обичайните инвестициите в автомобили, значителни са вложенията и в ремонт и оборудване на логистичните центрове. Знак за продължаване на високите темпове на инвестиране са над 3 млн. лв. платени аванси за придобиване на автомобили и оборудване и заявеното намерение за модернизиране на офисната мрежа и складовото оборудване.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички