Средното възнаграждение на българина с ръст от над 30% за четири години


Средното възнаграждение на българина с ръст от над 30% за четири години
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2435

Средното възнаграждение на българина се е увеличило с 31 - 32% през последните четири години. Въпреки това оставаме най-бедни в ЕС, отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

Според него е добре, че е премахнато пълното замразяване на доходите от времето на Симеон Дянков и е започнало увеличение. За това той изтъкна усилията на синдикатите. Темповете на растеж на доходите обаче трябва да се запазят, каза още Димитров. От КНСБ са категорични, че през следващата година заплатите трябва да се повишат с 8 – 10 – 15 на сто.

Това го диктува пазарът, който е отворен към държавите на ЕС, аргументира се Димитров, цитиран от bTV. Докато сметката на българина излиза, че в чужбина ще има по-добри доходи, няма да се справим с изтичането на квалифицирана работна ръка, каза лидерът на КНСБ.

Той е убеден, че е напълно реалистично до три години средната заплата у нас на образованите и квалифицирани хора да бъде 1000 – 1200 лв. В противен случай ще продължи „изтичането“ на 40 – 50 хил. души годишно от трудоспособното население, смята Димитров.

Президентът на КНСБ посочи, че до края на октомври, когато приключи договарянето с МФ и с частния сектор, двата синдиката – КНСБ и „Подкрепа“, ще направят анализ на постигнатото.

„Ако преценим, че постигнатото увеличение на доходите не е достатъчно, сме готови да започнем национална акция след изборите, която да прерасне в протестна демонстрация в София, за да чуят работодатели и политици какво искат от тях хората на труда“, каза Димитров.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички