Станчев: КТБ имаше поведение на политическа институция


Станчев: КТБ имаше поведение на политическа институция
Снимка: БГНЕС

1870

Фалитът бе единственият изход за Корпоративна търговска банка. Това заяви председателят на УС на Института за пазарна икономика Красен Станчев пред "Фокус". Той обясни, че след обявяването на одиторските доклади през септември е станало ясно, че банката е неплатежоспособна и затова фалитът не е изненада.

Според икономиста БНБ ще обжалва решението на съда и ще поиска обявяването в несъстоятелност от септември. Той коментира, че вероятно ще се установи, че виновен за кризата в КТБ е основният й акционер, тъй като тя не е имала поведение на банка, а на политическа институция. „Банката има неправилна лихвена политика, която цели да привлече спестители. Политическите връзки пък служат за привличане на сметките на държавните дружества в банката“, заяви Станчев.

По думите му това нещо би трябвало да дава широка депозитарна основа, което реално се е случило, но кредитният портфейл на банката е под всякаква критика.

„Няма никакви стандартни процедури, обезпеченията не са ясни. Вземанията на банката се финансират с нови кредити от самата банка, тоест тя по принцип се източва“, коментира още икономистът. Той посочи, че БНБ не може да бъде обвинявана за бездействие по случая с Корпоративна търговска банка, тъй като тя е действала по закона, след като КТБ е била поставена под особен надзор. Станчев посочи още, че случаят КТБ е изолиран и не е имал заразителен ефект за останалите банки у нас.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички