Станчев: В България няма положителна динамика при инвестициите след кризата


Станчев: В България няма положителна динамика при инвестициите след кризата
Снимка: БГНЕС

2852

Индикаторите на бизнес средата в България не се подобряват в последните години, а рисковете пред инвеститорите се променят. След 2008 г. притокът на инвестиции у нас намалява и - за разлика от държави като Румъния и Чехия, където той успява да се възстанови след кризата - не се забелязва положителна динамика. Това са част от изводите на изследване, свързано с инвестиционната среда, представено от доц. Красен Станчев. 

По думите му в България през някои от годините чуждестранните инвестиции са по-малко от парите, които изпращат гастарбайтерите на роднините си тук. Преди кризата страната ни е на едно от първите места в нова Европа по натрупани инвестиции, по дял на инвестициите от БВП. След това онова, което е натрупано, продължава да работи, но не идва нищо ново.

Станчев представи различни казуси на нарушаване на права на собственост чрез законодателството и с действия на правителството за последните 9 години. По думите му те са довели до загуби на милиарди левове за икономиката. Случаите са разделени в категории - едните са в банковия сектор, при другите става дума за регулаторно превземане (преразпределение на права и пазари чрез манипулиране на пазарите през регулиране), а при третите – за твърди и меки завземания на бизнес.

Оказва се например, че забавянето на концесионния договор на "Дънди Прешъс Метълс" за Крумовград от страна на Министерство на околната среда и водите е довело до загуби за икономиката на стойност почти 1 млрд. лева. Отделно има около 160 млн. лева загуби от ДДС и над 60 млн. лева загуби от концесионни възнаграждения. Чистата загуба от проекта "Белене" пък е около 1,5 млрд. лева. Отлагането на инвестции в областта на търговските вериги е лишило икономиката от 280 млн. лева.

От различни международни индекси става ясно, че политическият риск в България е доста по-голям от този в държавите, с които тя би могла да се сравнява като Румъния и Чехия. По готовност на държавната администрация и политическите структури да обслужват частни интереси страната ни се доближава до страните от бившия Съветски съюз и Русия и е доста далече от държавите в ЕС.

Като плюсове Станчев посочи добрите ни данъчна система и данъчна администрация. "Прозрачността на данъчната система позволява на правителството да има резерви за решаване на проблеми, които се смятат за важни. В сравнение с 2004 г. сега гражданите плащат 3 пъти повече данъци, донякъде е същото и при фирмите. По международните сравнения данъчната ни администрация пък е една от най-добрите в Европа. Според данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е сред най-евтините данъчни администрации поради простотата на системата", заяви той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички