Стоянова: БНБ може да има нов управител още на 11 юли


Стоянова: БНБ може да има нов управител още на 11 юли
Снимка: БГНЕС

1779

Така е преценил г-н Искров. Нямаше проблем и да не фиксира дата в своята оставка, тъй като в крайна сметка ще бъде освободен след решение на Народното събрание. Дали е фиксирал или не е фиксирал дата, не дава основание на Народното събрание да го освободи по-рано от въпросната дата - 10 юли. Този коментар направи в кулоарите на Народното събрание председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по повод писмото на гуверньора на БНБ Иван Искров до парламента, предаде БГНЕС.

Стоянова обясни, че Искров се е опитал да сложи една граница на Народното събрание, "което е излишно, но с оглед на процедурата и индикативните срокове на 10 юли бихме могли да имаме приета от парламента оставка на Иван Искров и избран нов управител на Централната банка, който да встъпи в длъжност още на следващия ден".

Този четвъртък бюджетната комисия ще проведе изслушване на четиримата кандидати за поста на Иван Искров. Те ще представят своята концепция и ще отговарят на въпроси, като процедурата ще бъде отворена за журналисти и ще излъчва онлайн. Заседанието ще се опише в доклад, който ще се представи на Народното събрание за окончателен избор на 10 юли.

Новият управител ще избере своите подуправители, както е по закон, обяви Менда Стоянова. "Политически пазарлъци за професионалното ръководството на БНБ не трябва да има", категорична бе тя.

Помолена да коментира критиките на Искров, че досега няма титуляр на поста "Банков надзор" Менда Стоянова го призова да изчисти "собствената си градинка" и след това да търси плевели в градината на Народното събрание.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички