Стоянова: ЕК няма да ни санкционира заради дефицита


Стоянова: ЕК няма да ни санкционира заради дефицита
Снимка: БГНЕС

1005

Няма опасност Еврокомисията да санкционира България заради заложения дефицит над границата от 3%, тъй като той е еднократен. Това заяви председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова пред БТВ.

„Това, което направи миналото управление – надценен икономически растеж, надценени приходи и стабилни разходи, които извършиха, и преизпълниха ни доведе до 3.7% дефицит и такъв от 3 млрд. допълнителен за 2014 г.", посочи Менда Стоянова пред bTV.

„Обикновено, когато леви правителства управляват това се случва във всички европейски държави", допълни тя.

Стоянова обясни, че икономическият растеж от 0.8% e реален и ще се случи следващата година.

„Европейската комисия (ЕК) дори с есенната си прогноза дава растеж от 0.6% за България. Само преди два дни Европейската централна банка направи поредната корекция на прогнозите си за развитието на Европейския съюз и Еврозоната, където от 1.6% растежът се очаква да бъде само 1%. При такъв растеж на еврозоната не може да очакваме1.5 % в България", посочи Менда Стоянова.

На въпрос надценихме ли се при вдигането на минималната работна заплата и при залагането на ръст до края на 2016 г. до 380 лв., 40 лв. отгоре, тя отговори:

„Това, което виждате като минимална работна заплата е една договорка със синдикатите. Ние водим интензивни разговори с тях. Те имат множество свои искания. Голяма част от тях не приемаме и не са намерили място в бюджета. Друга част като минималната работна заплата е стъпка назад от нашата политика. Лично моето мнение е, че всякакви административни начини на определяне на минимална, на средна, на максимална или на каквато и да е заплата са лоши, защото в крайна сметка тя трябва да бъде изработена с труда на хората, трябва да бъде изработен продукт, който има пазар", каза още Стоянова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички