Стоянова: Квесторите в КТБ управляват нещо, което вече не е банка


Стоянова: Квесторите в КТБ управляват нещо, което вече не е банка
Снимка: БГНЕС

861

Намаляването активите на Корпоративна търговска банка намалява и шансовете на кредиторите, а и на Фонда за гарантиране на влоговете. В доклада на четирите компании беше посочено, че от всичките активи на банката, добрите са около 1.8 – 2 млрд. лв. Сега половината от тях вече ги няма. Квесторите в Корпоративна търговска банка, назначени от БНБ, управляват нещо, което не е банка, в настъпилото безвремие никой не контролира сделките имТова каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БТВ.

Ако се правят прихващания, е ясно че квесторите са разрешавали такива, те се правят с добри активи. Един синдик има право да се намеси, дори да иска съдебни дела за тези прихващания. А квесторът няма право.

Ако ние искахме да няма протакане, с години трябваше да бъде намерен начин банката да бъде оздравена. В момента това което се прави да се опазят онези активи, които биха могли да бъдат източници на обезпечаване на кредиторите, подчерта Стоянова. Защото обезпечените кредитори си получиха парите, но там на тяхно място застана държавата и фонда, които извадиха 3 млрд. и половина и ги платиха. Точно тези кредитори, които не са обезпечени, и имат сериозни влогове в КТБ, точно те се опитват по един или друг начин,чрез прихващане, което квесторите разрешават, да прередят фонда за гарантиране на влоговете, респективно държавата, да прерердят всички останали по-малки кредитори, които нямат възможности за добри адвокати. Стоянова нарече това игра на тези, които имат възможности за добри адвокати.

Виновниците трябва да бъдат разкрити, подчерта тя. Аз продължавам да искам оставката на Искров. Аз не съм съгласна с това, че той с писмо до НС предлага, че е готов да даде оставката, когато се определи нов управител. В неговия мандат се случи това,което всички твърдяха, че не може да се случи в България, редно е да си подаде оставката, каза Стоянова.

Сигурно дни преди банката да бъде поставена под специален надзор ръководството на БНБ е знаело какво се случва, призна тя. В същото време поясни, че за разлика от Кордовска други от ръководството на БНБ все още имат влогове в КТБ. Това по думите на Стоянова е хипотеза, защото "ние не правим разследване на трансакция по трансакция в БНБ".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички