Структурните дисбаланси в българската банкова система ще бъдат елиминирани, уверява анализ


Структурните дисбаланси в българската банкова система ще бъдат елиминирани, уверява анализ
Снимка: Thinkstock

2443

През 2015 г. стабилността на банковия сектор в България бе възстановена. Преодолени бяха негативните ефекти от колапса на КТБ, а финансовата криза в Гърция не оказа значително влияние. Това са част от изводите за България в годишния доклад на Райфайзен Рисърч за банковия сектор в Централна и Източна Европа.  

Водещият фактор в развитието на българския банков сектор през изминалата година бе проактивното участие на регулатора в процеса по реформиране на системата: влизането в сила на Директивата за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции доведе до промени в Закона за кредитните институции и приемането на изцяло нов закон за гарантиране на влоговете в банките, посочва се в доклада.

Според него се очаква стрес тестовете на банките през тази година да доведат до намаляване на нивото на необслужвани кредити и могат да окуражат консолидацията в банковия сектор. Първата стъпка към по-консолидиран сектор вече беше предприета през 2015 г. с придобиването на Алфа банк от страна Пощенска банка.

Тъй като регулаторните мерки през последните години се фокусираха основно върху финансирането на банковата система, това доведе до по-висока ликвидност и капиталови буфери. Коефициентът на ликвидните активи се подобри и възлезе на 36.7% към края на 2015 г., спрямо 30.1% в края на 2014 г. В същото време значителното подобрение при депозитните индикатори говори за възстановеното доверие в системата. Корпоративните депозити (в местна валута) се увеличиха с 9.5% на годишна база, домакинските с 8.3%, като по този начин ръстът в общата депозитна база достигна до 8.7% годишно.

Активите на банковата система (в местна валута) отбелязаха ръст от 2.8% годишно, въпреки че това не беше в резултат на кредитирането. Корпоративните кредити намаляха с 4% на годишна база, кредитите за домакинства останаха на нивата от 2014 г., което доведе до общ спад на кредитите от 2.6% през 2015 спрямо 2014 г. Свиването на кредитния портфейл и по-високите разходи за риск, в резултат на проблемите през 2014 г., доведоха до ръст на необслужваните кредити.

Според Райфайзен Рисърч качеството на активите ще продължи да оказва съществено влияние върху развитието на банковия сектор през 2016 г. и след това. Очакванията са решението на този въпрос да бъде основно предизвикателство пред регулатора и самите банки в краткосрочна перспектива. Въпреки това, много добрата капитализация на системата, както и рентабилността й, въпреки повишаващия се кредитен риск и намаляващи лихвени нива, ще помогнат за елиминирането на структурните дисбаланси. Както възвращаемостта на активите, така и възвращаемостта на капитала се подобриха през 2015 г. (съответно 1.05% и 8.1%), като показателят капитализация на банковата система в страната достигна 22.2%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички