Сватбите в страната станаха по-скъпи от тези в София


Сватбите в страната станаха по-скъпи от тези в София
Снимка: iStock/Guliver

2162

Светият синод сложи таван на таксите, с които миряните плащат свещените ритуали и церемонии. Епархиите обаче вече ще могат сами да определят плащането за сватба, кръщене и опело, като се съобразяват с максималните стойности. И тъй като някои от тях вдигнаха драстично цените, а други все още не са ги променили, се оказа, че венчавката в Стара Загора е по-скъпа от тази в София.

В ценоразписа на църквите в Града на липите църковният брак струва 170 лева. В храм „Св. Петър и Павел“ пък може да ви венчае свещеник за 100 лева. От друга страна, целогодишната молитва за споменаване на покойник в молитвите на свещениците в по-малките градове е 5 лева. В София и Варна обаче за това се плащат 20 лева, с уговорката, че в различните храмове, цените са различни, пише "Монитор".

Няма още нови такси на църковните услуги, казаха от Варненската и Великопреславска митрополия по повод информацията за увеличението им. Тъй като на всяка епархия е предоставена автономия за решение доколко и на каква част от услугите да се увеличат цените, от митрополията са категорични, че това ще стане след решение на епархийския съвет. Докато той не се събере, за да обсъди и реши това, цените поне още един месец няма да се променят, категорични са варненските свещеници.

В Старозагорската епархия пък плащането за кръщене и сватба скочило по настояване на миряните в епархийските съвети. Мотивът за увеличението е, че цените за свещените тайнства не са се променяли в последните 10 години.

В манастирите пък цените са съвсем различни, защото там предлагат и една по-интимна атмосфера. Те са предпочитани предимно за кръщенета. Светото кръщение може да стигне и 120 лева, ако е организирано от фирма. Средно 30 лева е кръщене без певец в столичните храмове, но в най-древната столична черква „Света София“ може е да се направи за 140 лева, споделят майки на новопокръстени християнчета.

Още в началото на 2007 г. Светият синод въвежда праг на църковните такси. Правилото е, че нито един свещеник няма право да взема повече от максимално позволеното. Още повече, че списък с цените трябва да бъде поставен на видно място във всеки храм. Повишаване на цените на ритуалите се обмисля от 2011 г. Седем години то вече е факт. Като се има предвид, колко е поскъпнал животът за тези години, очевидно е, че трябва да има адекватен отговор и в плащането за светите тайнства, коментираха от настоятелството на столичния храм „Света Троица“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички