Съдът ще приема данъчните ревизии като доказателства


Съдът ще приема данъчните ревизии като доказателства
Снимка: БГНЕС

1873

Ревизионните актове, с които са установени неизплатени данъци и осигурителни вноски, вече ще бъдат приемани от съда като доказателства по наказателни дела. Това гласи една от поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от Министерския съвет, които парламентът прие, преди да излезе във ваканция.

Като писмени доказателства занапред ще могат да служат също и одитните доклади на Сметната палата и на Агенцията за държавна финансова инспекция. Депутатите обаче гласуваха, че обвинение и присъда не могат да се основават единствено на данни от подобни документи, пише в. "Сега".

Според друга промяна в НПК министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР губят правото си да отправят искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо съдии, прокурори и следователи. Същото се отнася и за председателя на ДАНС и неговите заместници.

Разрешение за използване на "бръмбари" и друга техника за следене на магистрати ще дават според случая шефовете на Софийския апелативен съд, Софийска апелативна прокуратура, Военно-апелативния съд, апелативния специализиран наказателен съд, военно-апелативната прокуратура или апелативната специализирана прокуратура.

Промените в НПК отнеха от ръководителите на МВР и на ДАНС и правото да искат подслушване за престъпления, извършени от изредените по-горе висши магистрати, които позволяват ползването на СРС. Тази възможност остава за зам.-председателя на Върховния касационен съд, ръководещ Наказателната колегия, по искане на заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура. Идеята е само хора вътре в системата да имат това право.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички