Томислав Дончев ще проверява може ли да каже подробности за държавните пари в КТБ


Томислав Дончев ще проверява може ли да каже подробности за държавните пари в КТБ
Снимка: БГНЕС

1971

Имало ли е случаи на пари на държавните предприятия, държани на влог в Корпоративна търговска банка при по-ниска лихва в сравнение със сравними ситуация с пари, вложени от частния сектор? Този въпрос зададе депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров на вицепремиера Томислав Дончев по време на днешния парламентарен контрол.

В КТБ парите са си държали 65 държавни и общински фирми, припомни Димитров, който през миналата седмица зададе сходен въпрос към финансовия министър Владислав Горанов. Тогава обаче не е стана ясно коя фирма колко пари е вложила в КТБ, тъй като според Горанов това е банкова тайна. Не може да става въпрос за банкова тайна в този случай, още повече, че съдът посочи отнемането на лиценза на КТБ като законно, настояха Димитров и колегата му Петър Славов, които обявиха, че Дончев трябва да изиска от ресорните ведомства тази информация.

Всичко, свързано с драмата КТБ трябва да бъде известно само при спазване на законодателството, отговори Томислав Дончев.

Истината трябва да излезе наяве, но и трябва да е ясен въпросът за отговорността и кой е взел решението парите да бъдат в КТБ, добави Петър Славов. Той обясни, че ако действително лихвите върху държавните пари е била по-малка, възниква въпросът кой е получавал разликата от тези лихви.

"Ако не съществуват ограничения от правен характер, тази информация ще ми бъде предоставена. Абсолютно недопустимо е държавно дружество в недобро състояние да си държи парите в непазарна банка", каза още вицепремиерът Дончев. Става въпрос за 247 милиона лева общо, каза Дончев, като цитира данните, изнесени от Горанов през миналата седмица.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички