Усвоили сме само 0,82% от евросредствата за чист въздух


Усвоили сме само 0,82% от евросредствата за чист въздух
Снимка: БГНЕС

2265

Въпреки широко декларираната "борба" на правителството с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои почти никакви европейски средства, насочени към подобряването на околната среда.

Справка на в. "Сега" показа, че страната ни е усвоила точно 0.82% от парите, предвидени за справяне с проблема с мръсния въздух по програма "Околна среда".

Най-голям е проблемът, свързан с разработване и актуализация на общинските програми за качеството на въздуха, което в момента изостава, показват данните на системата за отчет на парите по европейските програми. Бюджетът по мярката за чист въздух е над 115 млн. лв., но България очевидно не бърза да ги получи. Сходна е и ситуацията с друг наболял проблем - оказва се, че страната ни е усвоила едва 2.61% от общо над 153 млн. лв., предвидени за превенция и управление на риска от наводнения и свлачища.

Мерките за борба с мръсния въздух и превенцията на наводнения и свлачища неведнъж са били изтъквани като приоритети от правителството. В София обаче борбата с мръсния въздух изглежда обречена. Идеята за пускането на "зелен билет" в дните с голямо запрашаване на практика претърпя провал, защото системата сработи само един-единствен път. Не е имало и случаи на ограничения при паркирането, които да допринесат гражданите да дишат по-леко. Мръсният въздух на няколко пъти изкарва на улицата недоволни граждани. Един от последните протести беше на жителите от кв. "Красна поляна", които през зимата и по-студените месеци "падат жертва" на тежко замърсяване заради горенето на всякакви материали като гуми, дрехи, пластмаса и др. в околните ромски махали.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички