В държавните структури има 140 вакантни места за вътрешни одитори


В държавните структури има 140 вакантни места за вътрешни одитори
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2984

Общо 140 са свободните работни места за вътрешни одитори в държавните структури. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитието на финансовото управление и контрол и вътрешния одит в публичния сектор за периода 2016-2020 г., пише БГНЕС.

От утвърдената бройка за вътрешни одитори, която е 581, назначени в различните държавни институции са едва 441. От документа става ясно, че властите в България нямат желание да бъдат обект на вътрешен контрол.

Най-голям е делът на вакантните места в общините – 28,35%, следван от второстепенните разпоредители на бюджетни средства - 26,32 процента и министерствата, в които дефицитът на вътрешни одитори е 20 на 100. Проектът на Стратегия за вътрешния одит, който правителството трябва да приеме през септември т.г., анализира ползите от вътрешния одит на разходването на държавни средства. Основно внимание се отделя на трудностите, които одитори срещат от своето обучение до реализирането на дейността им.

“Налице е проблем с осигуряването на финансов ресурс за професионално обучение и развитие на вътрешните одитори, пропуски при липсата на планиране и документиране на одитната дейност, включително при оценката на риска. Наблюдават се също проблеми свързани с обективността, обхвата, качеството и ефективността на одитната дейност, особено при вътрешния одит на общините”, пише в проекта на Стратегия.

Макар и да не е посочено изрично, основният проблем пред вътрешния одит е ситуацията, при която неговата дейност зависи пряко от ръководството на съответното ведомство, което трябва да “контролира”. Други трудности са невъзможността за повишаване на ефективността на разходването на средства и защита на интересите на държавата или на местната власт.

Практиката в Европейския съюз по отношение на ефективността на вътрешния одит е осигуряване на по-голяма независимост и централизация, както и въвеждането на двойна линия на докладване – пред одитните комитети на общините и на министерствата и пред съответните ръководители.

Министърът на финансите Владислав Горанов, който е вносител на стратегията, предлага редица мерки, с които до 2020 година да се осигури засилване ролята на вътрешния одитор за осъществяване на добро финансово управление в публичния сектор. Част от заложените мерки са изготвянето на анализи и повишаване на образователния капацитет на вътрешните одитори.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички