Валери Симеонов: Бюджетът за догодина е богата пица "Калцоне"


Валери Симеонов: Бюджетът за догодина е богата пица "Калцоне"
Снимка: БГНЕС

3069

„Г-н Горанов, за нас е чест и удоволствие да ви предоставим думата, за да изложите вашата позиция за бюджета за 2018г. така наречената богата, добре аранжирана пица "Калцоне”. Така вицепремиерът Валери Симеонов даде думата на финансовия министър Владислав Горанов в началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В дневния ред за днес е предвидено социално-икономическите партньори да разгледат три проекта на закони – за Държавния бюджет на Република България за 2018 г., за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., както и законопроект за изменение и допълнение на Закона за ДДС.

„Според мен бюджетът за 2018 г. дава възможност държавата нормално да изпълнява своите функции и връща част от добрите процеси в икономиката и към служителите, заети в бюджетната сфера”, заяви Горанов, предаде БГНЕС.

Модата със сравненията на бюджета с пица е от времето на бившия финансов министър Симеон Дянков, който за 2010 г. се похвали с постна пица, след като предшественикът му не е имал никаква пица.

За следващата година се предвижда разходите на държавата да се увеличат с почти 4,5 млрд. лева в сравнение с 2017 г. Минималната заплата ще стане с 50 лева по-висока и ще е 510 лв. от 1 януари.

Актуализацията на пенсиите се залага в средата на годината с под 4 на сто.

Предвидени са и повече разходи за образование, здравеопазване и в социалната сфера. Залагат се също увеличения на заплатите на учители, военни и полицаи.

Бизнесът се обявява категорично против автоматичното вземане на решение за увеличение на минималната работна заплата и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички