Василев: Само за година управление на Борисов фирмите на Пеевски взеха поръчки за 1,5 млрд. лв.


Василев: Само за година управление на Борисов фирмите на Пеевски взеха поръчки за 1,5 млрд. лв.
Снимка: БГНЕС

3110

За мен няма съмнение, че от 2009 г. насам имаме мафиотски режим на управление на държавата практически без прекъсване. Четири години от единия клан, една година от втория клан, а в последните две години – съвместно управление. Това заяви банкерът в изгнание Цветан Василев в интервю за Сашо Диков, дадено на 16 ноември и излъчено снощи по BIT.

В коментар за изхода от изборите Василев цитира думи на Ейбрахам Линкълн, че не можеш да лъжеш винаги всички. Оказа се, че лемата „аз съм прост и вие сте прости“, която бе наложена в обществото, не важи във втората си част, добави той.

Според Василев най-големият цинизъм на управлението на кабинета Борисов-2 е, че то на практика е управление на Борисов и Пеевски.

Колко доказателства трябва да се приведат, запита той реторично, като посочи, че само за година управление на Борисов-2 фирмите, свързани с бизнесмена Делян Пеевски, са взели обществени поръчки за милиард и половина, докато уж е трябвало да са в опозиция.

Василев е категоричен, че прокуратурата е сложила „под похлупак“ действията на Пеевски. "Може да се види какви поръчки е изпълнявал „Водсрой 98“, колко от тях са изпълнени некачествено, колко подизпълнители са били завлечени", каза Василев.

Според него фирмата на загуба е била купена в кавички от варненската „Хидрострой“, за да се покрие Пеевски.

Цветан Василев показа и документи, според които 43 млн. лв. са получени по сметки на две компании в КТБ, после преведени в ПИБ, след което „следите им се губят“. 12 млн. дивиденти пък били разпределени от „Дунарит“, половината от които отишли към същите компании.

По думите му става дума за около 49 млн. лв., отишли по сметки на въпросните фирми, свързани според твърденията му с Бойко Борисов и близкия до него бизнесмен Александър Сталийски. Василев заяви, че е готов да предостави на прокуратурата много допълнителни доказателства.

Василев твърди също, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков, според който е трябвало да му плаща по 10 млн. лв. на година наем за студиата.

Банкерът коментира и далаверите около „Булгартабак“, „Виваком“ и „Белене“.

"Не е тайна, че основният пазар на „Булгартабак“ бе турският и се оказва, че на него не е влизала редовно нито една цигара", твърди той по повод проблемите на компанията, и конкретно на Делян Пеевски, с турската държава. Не мога да си представя, че цигари на „Булгартабак“ могат да бъдат открити в складове на територията на „Ислямска държава“ без това да е станало със съдействието на самата „Ислямска държава“, добави още той.

Василев отбеляза, че рано или късно истината ще излезе, тъй като „докато българската прокуратура въобще не се интересува от това кой всъщност е собственик на „Булгартабак“, има други външни прокуратури, които вече са заинтересовани много от четириъгълника "София-Дубай-Виена-Вадуц“.

Кражбата на века, заради която вероятно си отиде КТБ – така Цветан Василев пък определи сделката за „Виваком“, която по думите му е „продадена“ – или открадната, на цена над 70% по-ниска от пазарната й стойност.

„Не мога да си представя, че някой би предоставил на Спас Русев (бизнесмена и мажоритарен собственик) 46% от компания, при положение, че той нито е дал пари, нито има възможност да обезпечи руската банка ВТБ да влезе в сделката, нито да реши проблемите на територията на страната“, заяви Василев.

Според банкера Русев е поел ангажимент, който очевидно надхвърля възможностите му, и той няма никакво съмнение, че зад българските лица в цялата стратегия стоят Пеевски и Борисов.

"Няма одобрение в Комисията за защита на конкуренцията без нейният председател Петко Николов да се обади и на двамата", категоричен е Василев.

Според него в случая с БТК държавата се е отказала от минимум 150 млн. евро. „Държавата, в лицето на КЗК, сега се е съгласила на цена под 115 млн. евро, а реалната цена при нормални условия е над 1,2 млрд.“, посочи той.

Василев потвърди, че Пеевски му е поискал 10% от „Ваваком“, а по думите му Борисов също е имал амбиции за проценти от компанията, защото „му били помагали в сделката“.

"Ако се случи препродажба на „Виваком“, съм силно заинтересуван къде ще отидат парите, които ще постъпят по сметката на неговата (на Пеевски) офшорка в Люксембург", каза той.

Василев твърди, че досега от „Виваком“ са източени 10 млн. лв. към ФК „Левски“.

„Истината за „Левски“ е, че беше овладян от Пеевски и Сталийски, разбирай Борисов. До ден днешен никой не е върнал на КТБ 1 млн. лв., платени директно от фирма от съзвездието на банката по сметката на клуба с посредничеството на фирма на вездесъщия адвокат на Пеевски – Александър Ангелов“, твърди той.

По думите му на база на тези пари, Пеевски е заложил 39 на сто от акциите, а след това те са му били прехвърлени. Даването на клуба на Спас Русев банкерът нарече „допълнителен ангажимент във връзка с новата му роля на номинален мажоритарен собственик на „Виваком“, който със сигурност ще трябва да преразпределя“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички