Влизане в еврозоната и борба с административната тежест - основни цели на бъдещата власт


Влизане в еврозоната и борба с административната тежест - основни цели на бъдещата власт
Снимка: БГНЕС

3558

Присъединяването на България към Единния банков съюз и еврозоната е сред основните приоритети на бъдещата власт. Това става ясно от финансовата част от представената днес програма на бъдещия кабинет на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Не се предвиждат промени в данъчните ставки, както и нови данъчни облекчения. Нищо няма да се пипа и по отношение на ДДС.

Новият кабинет се заканва да предприеме "решителни мерки за борба със сивата икономика".

Що се отнася до бюджетите през следващите четири години, колкото имат намерение да управляват ГЕРБ и "Обединени патриоти", те ще бъдат балансирани, като стремежът ще е към намаляване на дефицита. Плановете са до 2020 година приходите и разходите да се изравнят.

Новото правителство планира устойчиво нарастване на доходите, като това ще става за сметка на ръста на икономиката.

Предвижда се унифициране на системите за управление на оперативните програми, съфинансирани от ЕС с оглед на пълна електронизация и подчиняване на едни и същи правила. Има и идея за продължаване на процеса на опростяване на документацията по кандидатстване и отчитане на проекти.

Правителството, което смята да управлява до 2021 г., планира увеличаване на капацитета за управление на финансовите инструменти на оперативните програми. Ще се извърши и подготовка за адекватно участие в преговорите за бъдещето на кохезионната политика и за бюджета на ЕС след 2020 година, като за целта ще се използва и председателството на ЕС през следващата година.

Кабинетът планира и улесняване на достъпа до информация и финансиране по оперативните програми и програмата за развитието на селските райони за малкия бизнес и дребните селскостопански производители.

Икономика

Два са основните проблеми пред икономиката - административната тежест пред бизнеса и липсата на развит капиталов пазар. Това пък е записано в икономическата част на управленската програма.

Планира се изготвянето и приемането от парламента на Закон за премахване на административната тежест, с който ще се въведе принципите на "мълчаливото съгласие" и "една информация в една администрация".

Крайната цел е регулаторните режими да се сведат до минимално изискуемите от европейското законодателство. Кабинетът смята и да спазва десетте ръководни принципа на "Акта за малкия и среден бизнес за Европа". Планира се и създаването на пътна карта на документооборота за всеки бизнес.

Правителството възнамерява и да окаже подкрепа за развитието на икономическите зони, чрез финансиране на мерките за насърчаване на инвестициите. Ще продължи и практиката на безвъзмездно прехвърляне към общините на военни терени с отпаднала необходимост.

Друг фокус в икономическата програма е реализирането на всички мерки от стратегията за развитие на капиталовия пазар. Има и обещания за засилен и ефективен следприватизационен и следконцесионен контрол.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички