Всеки месец 120 млн. лв. от парите на данъкоплатците отиват за лихви по държавни заеми


Всеки месец 120 млн. лв. от парите на данъкоплатците отиват за лихви по държавни заеми
Снимка: iStock/Guliver

2537

От началото на годината бюджетът е платил цели 371 млн. лева за лихви по различни заеми на държавата. Това става ясно от данните на Министерството на финансите към 31 март. На практика това означава, че заради дълговото бреме всеки месец над 120 милиона лева от парите на данъкоплатците отиват за лихвени плащания. За сравнение - всички приходи от мита и митнически такси, които държавата очаква да получи за цялата 2018 г., са 190 млн. лева.

Тези данни ясно показват защо е важно държавата да спазва финансова дисциплина и да не затъва в борчове. България е сред отличниците в ЕС по ниска задлъжнялост, но дори сумите, които отиват само за лихви, са впечатляващо големи, пише в. "Сега".

Лихвените плащания са големи, но още по-големи са вноските по самите задължения на държавата. За трите месеца от началото на годината Министерството на финансите е погасило над милиард по вътрешни заеми - 1.02 млрд. лева по държавни ценни книжа, емитирани за финансиране на бюджетния дефицит. Други 31.7 млн. лева са платени по стари ДЦК, пуснати за финансиране на структурната реформа.

Вноските по задължения към външни кредитори са по-малки. Правителството е изплатило и 32 млн. лева на Германия по старо двустранно споразумение в рамките на Парижкия клуб. На Световната банка сме издължили 19.7 млн. лева, а по държавни инвестиционни заеми (МФ не уточнява кои са те) са погасени 13.5 млн. лева.

Информацията на МФ за изпълнението на бюджета за първото тримесечие разкрива, че за поредна година капиталовите разходи изостават драматично. За първите три месеца държавата е инвестирала едва 132.9 млн. лева, което е 5.6% от плана за годината. Това означава, че средствата, планирани за важни проекти, просто не се оползотворяват. Подобно изоставане имаше и в предните две години, като една от причините е, че закъснява усвояването на еврофондовете. Когато се изпълняват проекти със средства от ЕС - например изграждане на ВиК мрежа, на пътна отсечка или на депо за отпадъци, държавата задължително участва с процент съфинансиране. Данните за капиталовложенията за първото тримесечие на 2018 г. подсказват, че България все още не може да набере скорост с усвояването на европарите от "новия" програмен период 2014 - 2020 г., който всъщност вече е във втората си половина.

Инвестициите на държавата - под 133 млн. лева, изглеждат още по-невзрачни на фона на субсидиите, които бюджетът раздава. Разходите за помощи за първите три месеца са 189.6 млн. лева. Най-големият получател на субсидии е държавният холдинг БДЖ и по-точно дъщерното му дружество БДЖ - "Пътнически превози", на което са преведени 43.6 млн. лева. Парите се дават, защото влаковете возят с привилегии редица категории пътници - пенсионери, полицаи, военни, учещи, служители на железниците и техните половинки - и се налага хазната да доплаща разликата до редовната цена на билетите. Получател на едра субсидия е и другото голямо държавно жп предприятие - Националната компания "Железопътна инфраструктура". Сумата е 38 млн. лева. 8.6 млн. лева са отишли за "Български пощи", още едно държавно предприятие, което играе "социални функции", тъй като поддържа губещи клонове и праща пощальони и в малки селища. 49 млн. лв. са субсидиите, които е изплатил Фонд "Земеделие".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички