Всяка пета фалирала компания е в търговията на едро


Всяка пета фалирала компания е в търговията на едро
Снимка: БГНЕС

2378

За втора поредна година в България се отчита спад на фалитите на фирми. Това показва проучване на Кофас за несъстоятелността в страните от Централна и Източна Европа през 2015 г.

След като за сравнително дълъг период от време несъстоятелността отбелязваше ръст не само у нас, но и в региона, от 2014 г. тенденцията се обърна. През 2014 г. в България затвориха врати с 23% по-малко фирми в сравнение с предишната година. През 2015 г. спадът е 8,1%, а за тази година очакванията са за намаление с още 2,3 на сто. Делът на затворените компании възлиза на 0,15% от общия им брой в страната и това е един от най-ниските показатели в региона.

"Причините за добрите резултати безспорно са по-благоприятните икономически условия", смята Милена Виденова, управител на Кофас за България. Според нея в отчетите за миналата година се откроява фалитът на Корпоративна търговска банка и това доминира годишните резултати.

Най-много фалити през 2015 г. са регистрирани в търговията на едро, откъдето е всяка пета банкрутирала компания. На второ място са дребните търговци, които са 15 на сто от всички фалирали, следвани от строителството и търговията с недвижимости, които заедно формират 16 процента от фалитите.

"В България най-често причините за банкрутите са високата задлъжнялост, която вдига риска от несъстоятелност, секторната цикличност и не на последно място лошото управление на фирмите", посочи Милена Виденова. Сред отличниците с най-малко процедури по несъстоятелност са дружествата от IT индустрията, фармацевтичната промишленост, производството на машини и оборудване. Българските компании са силно задлъжнели в сравнение с тези от ЦИЕ като кредитите за частния бизнес са най-високи, посочват анализаторите от Кофас.

Няма пространство за повече кредитиране, категорични са от компанията за изследване на риска. Това в комбинация със спада на брутния вътрешен продукт в глобален мащаб, натискът върху долар, евро и британски паунд, както и отливът на капитали не дават основания за особен оптимизъм за следващите една-две години.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички