Вътрешната комисия одобри Бюджет 2016 на първо четене


Вътрешната комисия одобри Бюджет 2016 на първо четене
Снимка: БГНЕС

2927

Проектобюджетът за следващата година бе одобрен от Комисията по вътрешна политика и обществен ред на първо четене. „За” гласуваха 9 депутати, „против” бяха 6 от членовете на комисията, предаде БГНЕС. 

Към гласовете „против” се брояха и тези на трима депутати от БСП, които обаче преди това напуснаха заседанието на вътрешната комисия, на което трябваше да се гледа бюджета на МВР, тъй като не беше прието предложението точката за гледане на целия бюджет да бъде отложено заради отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов (на снимката). Заседанието поради тази причина напуска и Красимир Каракачанов.

Предложението точката да бъде отложена бе на председателя на комисията Атанас Атанасов. Двамата министри - и на вътрешните работи, и на финансите били поканени още миналата седмица. Румяна Бъчварова заявила готовност да присъства, но стана ясно, че Владислав Горанов е възпрепятстван да присъства.

Депутатите от БСП заявиха, че гласуват „против” този бюджет и си тръгнаха от заседанието. „Днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред за пореден път потвърди двойните стандарти и начин, по който определени политически партии се проявяват във вземането на важните решения за страната”, коментира Атанас Мерджанов. Не виждаме никакъв смисъл да участваме, гласувахме „против” приемането бюджета за 2016 г. и смятаме по-нататъшната дискусия да я водим в пленарна зала.

Заседанието на комисията продължи, на него дойде вътрешният министър Румяна Бъчварова. На него тя съобщи цифрите в бюджета, а след това обясни пред журналистите за обещанието за оттегляне на параграфите в преходните и заключителни разпоредби.

На заседанието на комисията пред останалите в залата депутати Бъчварова посочи цифрите за бюджета на МВР за 2016 г. Пред журналистите тя обясни отново за обещаното в неделя оттегляне на параграфите в преходните и заключителни разпоредби. „Това е ангажимент на бюджетната комисия и Менда Стоянова провежда консултации със синдикатите”, обясни вътрешният министър и посочи, че самото оттегляне е ангажимент на Стоянова и ще го внесе между първо и второ четене.

„Целият този текст от 9 до 16 параграф отпада и от тук нататък продължава обсъждането само в частта, която е за социалния пакет, но там има няколко теми, които би трябвало да се обсъдят – едната е размерът на отпуските, порционът остава – няма да се променя. Малко са промените, които ще бъдат направени”, заяви Бъчварова. „Всичко отпада от това, което е от 9 до 16, а самият дебат в рамките на парламента вече може да се провежда по теми, по които постигнем общо съгласие със синдикатите”, посочи тя и допълни, че ако няма обща позиция, няма да го внасят. „Отпада целият текст. Категорично отпада промяната в броя на заплатите, които са за обезщетение. Остават няколко теми, по които ще има разговор със синдикатите”, заяви Бъчварова.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички