Възможна ли е в България минимална заплата от 450 евро?


Възможна ли е в България минимална заплата от 450 евро?
Снимка: iStock

2863

В България най-големият сив сектор е в областта на заплащането. Някъде около 700 000 души получат минимални заплати де юре и покрай данъчната и покрай осигурителната система липсват едни 45 милиарда евро. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова пред "Фокус".

„Тръгна слух, че минималната заплата ще бъде 600 евро и всички се зарадваха. Естествено е, че като Европа е на повече от две скорости, защото аз твърдя, че тя не може да е само на две скорости, не можем да имаме еднакви минимални заплати. Нито Люксембург може да слезе от 1170 евро минимална заплата на 600, нито българите ще се качат на 600 евро“, посочи Мика Зайкова.

„Затова г-н Юнкер много правилно отбеляза, че минималната заплата няма да е еднаква, но тя трябва да осигури достоен живот на европейските граждани, в която и държава да се намират. Не случайно обръщам внимание върху следното – никой не иска да си спомня от власт имащите или тези, които ще дойдат сега на власт, че специалистите от ЕК, а и не само те, а и Ласло Андор, еврокомисар по трудовата заетост и социалните въпроси, каза, че не можем да имаме еднакви заплати, но България спокойно може да има минимална заплата от 450 евро“, допълни тя, като подчерта, че подобен размер на минималната заплата у нас е възможен, но ако бъде намелен сивият сектор и се спазва законодателството.

„50% е сивият сектор в България. Нашият Брутен вътрешен продукт е около 90 000 милиарда. След като 50% е фактическият сив сектор, значи, че едни 45 милиарда минават покрай данъчната и покрай осигурителната система. Ние можем да имаме много повече приходи, ако имаше контрол, съдебна система и, ако уважаемите господа работодатели спазваха законите“, коментира Зайкова. „Ако всички спазваме закона, ние ще бъдем богата държава“, допълни тя. „И сега ги има тези пари, само че са в джоба на богатите, които са ги откраднали от българите, от хората, които създават със своя труд техните блага. Официално се говори за сив сектор от 36%, но де факто е 50% и отгоре. Ако го няма или поне се сведе до минималните 5-6, 10 %, тъй като го има навсякъде, представяте ли си колко много пари могат да влязат в данъчната - и осигурителната система и да има високи пенсии, и високи заплати, и пари за социалните системи, и за здравеопазване и за образование, да има нашата армия перфектно въоръжение т.н“, каза още финансовият експерт.

„Има ги тези пари, но няма върховенство на закона и затова сме на този факт. Въпрос на контрол и на желание е“, допълни още тя.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички