Забавеното правосъдие струва 340 хил. лева на данъкоплатците от началото на годината до сега


Забавеното правосъдие струва 340 хил. лева на данъкоплатците от началото на годината до сега
Снимка: БГНЕС

2379

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева поиска правителството да одобри допълнителни разходи в размер на близо 170 хиляди лева, за да бъдат изплатени обезщетенията на пострадали от забавено правосъдие. По-рано тази година правителството вече веднъж одобри подобен тип разходи в размер на 169 780 лв., които бяха използвани за оезщетения за бавно правосъдие, но за първото тримесечие. Така бавно работещата съдебна система на страната струва на данъкоплатците близо 340 хиляди лв. само от началото на 2016 година до сега. Това съобщава БГНЕС.

Изплащането на обезщетения за забавените действия на съдебната система бе въведено с промяна на Закона за съдебната власт през 2012 година. Основната цел на мярката е намаляване на делата срещу България пред Европейския съд за правата на човек.

“Обвиняеми или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства подават заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. Проверка на обстоятелствата и произнасянето по заявленията се извършват в 6 месечен срок от постъпването му”, припомня министър Захариева в доклада към проекта за постановление.

През 2015 г. държавата е сключила 282 споразумения, по които са били изплатени близо 800 хиляди лева. От своя страна Инспекторатът към висшия съдебен съвет (ИВСС) е разгледал исканията на общо 469 души, които са настоявали за компенсации. Традиционно най-голям е броят на оплакалите се от забавени наказателни дела.

От въвеждането на процедурата преди четири години се наблюдава трайно намаляване на делата срещу България пред съда в Страсбург, но цената за това е 2.5 млн. лева изплатени под формата на обезщетения от 2012 г. насам.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички