Законопроектът на Пеевски за КТБ бе внесен в парламента


Законопроектът на Пеевски за КТБ бе внесен в парламента
Снимка: БГНЕС

3038

Очакваният с нетърпение от мнозина законопроект на Делян Пеевски и Йордан Цонев, касаещ "вторичното разграбване на КТБ", вече е внесен в парламента.

Законопроектът всъщност е за промяна на Закона за банковата несъстоятелност, но през преходните и заключителни разпоредби се променя още Закона за кредитните институции. Крайно учудващо обаче в Оценката за въздействие на законопроекта е записано следното: "В резултат от приемането на законодателната инициатива няма да възникне необходимостта от промени в други нормативни актове".

Ключови предложения

Точно с промяна през преходните и заключителни разпоредби Пеевски и Цонев искат "всяко прехвърляне на акции и дялове в търговски дружества, извършено от длъжник на банката след датата на поставяне на "Корпоративна търговска банка" АД в несъстоятелност под специален надзор" да е "недействително по отношение на банката и кредиторите на несъстоятелността". Припомняме, че в крайна сметка за дата на несъстоятелност на КТБ беше посочена 20.06.2014 г., т.е. петък преди три години, когато банката беше поставена под специален надзор. Това се случи, след като на първа инстанция за дата на несъстоятелността беше посочена 06.11.2014 г.

Друг ключов момент е, че според чл. 60б, ал 1 за недействителна ще се счита всяка сделка за вземане от "банката" и прехвърлена на трето лице "по отношение на банката и на кредиторите по несъстоятелността", ако няма плащане (с пари или актив) "в разумен срок". За "разумен срок" се счита всеки срок, не по-дълъг от шест месеца.

В новосъздаденият чл. 60б прави впечатление с написаното в ал. 3: "Синдикът, временният синдик или ФГВБ могат да предявяват искове по несъстоятелността за обявяване на недействителна на сделка по ал. 1 в 5-годишен срок от откриването на производството по несъстоятелност на банката". През тази седмица икономистът Георги Ганев, който е един от участвалите в създаването на книгата "Държавата КТБ", изрично заяви в предаването на Милен Цветков по Нова телевизия, че обвинителният акт от 15 000 страници за КТБ трябва да бъде изчетен от съда "на глас", преди да започне делото по същество. Риторично Ганев постави въпроса колко години ще отнеме това четене.

Пълният текст на законопроекта на Пеевски и Цонев можете да видите ТУК!

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички