Законова недомислица може да струва на държавата милиарди


Законова недомислица може да струва на държавата милиарди
Снимка: БГНЕС

2626

Недоглеждане, недомислица или незнание – факт е, че законодателен пропуск, направен от ГЕРБ, може да доведе до сериозни проблеми за Националната агенция по приходите (НАП). Става въпрос за сума в милиони или дори милиарди.

Какъв е проблемът – той касае ревизионните актове, издавани от НАП, след 1 януари, 2013 година. Тогава в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) е направена промяна в чл. 119. Тя постановява, че ревизионни актове се издават от “органа, възложил ревизията, и ръководителя на ревизията”. Това обаче създава огромен проблем, защото буквално ред по-рано, в чл. 118 от ДОПК, във връзка с чл. 7, ал. 4 от Закона за НАП, се казва друго: „Ревизионният акт се издава от служителите, заемащи длъжност "държавен експерт по приходите", "държавен инспектор по приходите", "главен експерт по приходите", "старши експерт по приходите", "експерт по приходите", "главен инспектор по приходите", "старши инспектор по приходите" и "инспектор по приходите".

Кой в крайна сметка издава ревизионният акт? Отговорът на този въпрос ще трябва да дава Върховният административен съд (ВАС), в тълкувателно решение, което вероятно ще е ясно в срок от три до шест месеца, пише сп. „Икономист“. Преди промяната на чл. 119 от ДОПК, ревизорите, след приключване на ревизионния доклад, уведомяваха писмено ръководителя, който е възложил ревизията, и той със заповед определяше трето компетентно лице за издаване на ревизионния акт. Това лице отсъждаше какво трябва да се случи на база аргументите на ревизорите и ревизираното лице. С промяната на ГЕРБ и Менда Стоянова от 2013 година обаче ревизионният акт може да се издаде от началник-сектор и началник-отдел, а това е по-висок пост и няма как да има арбитър, който е на по-ниска длъжност.

Установените в хода на ревизии суми от 2013 година досега са на обща стойност 5,2 милиарда лева, като не е ясно каква част от тях са по ревизионни актове, които са обект на спор. През всяка от изминалите три години допълнително установяваните приходи вследствие на ревизии са в размер между 1,7 и 1,8 милиарда лева годишно. Ако ВАС отсъди против държавата, то ревизионни актове ще могат да оспорват лица, които досега не са оспорвали наложени от НАП актове пред съда или лица, които все още нямат издадени актове, но са в процес на производство.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички