Зам-шефът на Райфайзенбанк: По-важно е колко ще скочат доходите, а не цените след влизането в еврозоната


Зам-шефът на Райфайзенбанк: По-важно е колко ще скочат доходите, а не цените след влизането в еврозоната
Снимка: Райфезенбанк България

3562

Присъединяването на България към еврозоната ще има много плюсове. Не може да се очаква значителен ръст на цените. Това стана ясно от думите на зам.-председателят на УС на Райфайзенбанк България Добромир Добрев по време на годишната среща на ръководството на банката с медиите.

„Ако говорим за проинфлационна спирала, която да дойде от еврозоната, такава няма да има. Ние така или иначе вече сме фиксирани към курса и си привнасяме тази инфлация. Нещо особено като ефект не може да се очаква. По въпроса за закръглянето на търговския оборот – в други държави се е наблюдавало, възможно е да има такъв ефект, но ще е незначителен – 0,2 или 0,3%“, заяви той.

По думите на Добрев по-важният въпрос е доколко ще се вдигнат доходите. „Ако искаме да стигнем средните доходи в Европа, трябва да бъдем реалисти – това няма как да стане, ако и цените не се повишат. По линия на конвергенцията в средносрочен и дългосрочен план цените ще скачат, но ефектът на еврозоната върху този скок не е толкова голям, те биха скочили така или иначе. По-важно е доколко доходите ще скачат. Ако е равномерно с цените, няма да е проблем за държавата, а е предпоставка за по-добро икономическо развитие“, смята той.

Според председателя на УС на Райфайзенбанк България Оливиер Рьогл след присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на КТБ няма да са възможни. „Банковият съюз може да намали рисковете, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) е най-строгият регулатор, който може да имаме, на нея не могат да ѝ влияят местните политици“, каза Рьогл.

Растежът на еврозоната през тази година се очаква да се забави до 1,5%. Лихвите пък ще бъдат ниски поне до лятото. За България се предрича около 3% икономически ръст, но проблем остават малкото преки чуждестранни инвестиции – показател, по който дори съседът ни Сърбия ни изпреварва.

Рьогл посочи, че печалбата на Райфайзенбанк за 2018 г. е била 131 млн. лева. Като положителна тенденция се отчита спадът на необслужваните кредити под 3%.

Корпоративният кредитен портфейл надхвърли 2 млрд. лв. Все още оборотното кредитиране изпреварва инвестиционното като дял. Средната сума на оборотните кредити е около 440 000 евро, а на инвестиционните – 367 000 евро.

Райфайзенбанк е регистрирала и 25% ръст увеличение на отпуснатите нови кредити за граждани. Средната сума на потребителския кредит през 2018 г. е била 16 700 лева, а заемите се теглят средно за срок от 7 години. Най-честата причина остават ремонтите (43%), забелязва се повишение на теглещите за рефинансиране на други задължения.

При жилищните кредити средна сума е 118 000, а средният срок – 22 години. Има лек спад на средната лихва от 3,7 на 3,5%. Профилът на обичайния клиент е мъж, семеен с едно дете, IT специалист, инженер или икономист с доход около 2000 лева.

През последната година има още по-сериозно преминаване към безконтактни плащания (83% от всички са такива). Почти всички банкови преводи (91%) пък се правят онлайн, стана още ясно от данните.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички