Започна данъчната кампания


Започна данъчната кампания
Снимка: Thinkstock

2059

Днес бе даден старт на данъчната кампания. Доходите на физическите лица се облагат с 10-процентна ставка. Данъкът за едноличните търговци е 15%.

Тази година данъчните декларации ще могат да се подават до 2 май. Задължение за подаване на декларация имат всички, които имат доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица. Изключение правят хората, които имат доход само от трудов договор и не искат да използват определено данъчно облекчение.

Родителите с деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева при две деца и с 600 лева при три и повече деца, припомни пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Заявка за това може да бъде направена с годишната данъчна декларация. Част от хората вече са заявили това свое желание пред работодателите си.

Тук става дума за намаляване на данъчната основа, не за нетна сума, която държавата връща. Тоест при равни други условия това би означавало, че ще се възстановят при едно дете 20 лева, при 2 - 40 и 60 при три и повече деца.

За възстановяване на изгубени здравни права вече трябва да се погасяват вноските за пет години назад. Срокът, в който това ставаше с плащане само за три години назад изтече преди Коледа, припомни Росен Бъчваров:

"Отчитаме близо 20 000 души, които са се възползвали от по-толерантния гратисен период в края на миналата година, а от началото на тази възстановяването на здравните права е значително по-скъпо, изисквайки плащането не на 36, а на 60 месечни вноски."

Ако данъкът се декларира по интернет петпроцентната отстъпка важи до края на март. Условието обаче е в последното тримесечие на миналата година задълженията към хазната да не са удържани авансово. Друго важно условие да няма други неплатени данъци и осигуровки, включително и за здраве.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички