Златото падна до едномесечно дъно


Златото падна до едномесечно дъно
Снимка: Getty Images / Guliver

1097

Златото достигна най-ниската си стойност за последния месец в петък, падайки за трета поредна седмица, след като силата на световните акции отклони интереса към метала, макар несигурността около затягането на паричната политика на Фед да задържа цените в тесни граници.

Спот златото изгуби 1,4% до 1 182.24 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през юни изгубиха 19.30 долара до 1 175 долара за тройунция.

На седмична база цената на златото се понижи с 2,2%, което е и най- голямата загуба на седмична база за последните 7 седмици.

Световните акции достигнаха исторически върхове в петък, след като корпоратичните печалби в Европа и САЩ разпалиха оптимизма на инвеститорите.

Загубите за златото настъпиха въпреки спада на долара, който достигна почти 3- седмично дъно спрямо кошница от валути, след като данните за поръчки на дълготрайни стоки през март показаха слабост при инвестиционните разходи на бизнеса. Слабите данни предполагат, че икономиката не е достатъчно силна, за да повиши Фед лихвените проценти.

Фокусът тази седмица ще бъде върху двудневното заседание на Фед, което трябва да предостави нови следи относно момента, в който банката ще започне да нормализира паричната си политика. Повишаването на лихвените проценти ще понижи цената на нелихвоносното злато, като в същото време ще доведе до поскъпването на долара.

Слабите данни за молбите за помощи при безработица, производството и продажбите на жилища нараниха долара през изминалата седмица, същевременно повишавайки несигурността около това дали Фед ще предприеме действия през юни или през септември.

Сред останалите благородни метали среброто поевтиня с 1% до 15.81 долара за тройунция, след като достигна най- ниската си стойност за последните 5 седмици на 15.56, платината изгуби 1,3% до 1 117.75 долара за тройунция, а паладият спечели 0,25% до 769.50 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички