1/3 от лекарите в Спешна помощ напускат, ако няма реформи


1/3 от лекарите в Спешна помощ напускат, ако няма реформи
Снимка: БГНЕС

7570

След като общински, частни болници и неправителствени организации атакуваха в съда новия стандарт по спешна медицина, медици се обявиха в негова подкрепа. Въпреки че самите спешни лекари признават, че нито едно спешно отделение в страната не отговаря на изискванията, заложени в стандарта, те настояват въпросният стандарт да влезе в сила, за да може спешната ни помощ да претърпи чаканата реформа, съобщава "Дарик". 

Според анкета, направена от Асоциацията на работещите в спешната помощ, всеки трети спешен медик в страната е готов да напусне системата, ако тя не бъде реформирана. Осемдесет на сто от анкетираните пък посочват, че мотивацията им да останат в спешната помощ са именно предстоящите реформи, заложени в стандарта. Една от тях е въвеждането на триаж, който трябва да разпредели пациентите по спешност.

Според медиците с делата в съда ще се бламира модернизация на спешната ни помощ. 

Националният консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов е категоричен, че тези, които спират стандарта по спешна медицина, са против лекарите и пациентите. На обвинението от страна на частните болници, че мерките в стандарта са лобистки, Миланов отговори, че това е лобизъм за адекватна и съвременна спешна помощ. 

Медиците са на мнение, че ако стандартът бъде стопиран, ще бъдат преустановени както ремонтите на спешните приемни отделения, така и въвеждането на парамедици в системата.

 

Общински и частни болници и НПО атакуваха 14 от медицинските стандарти в съда с аргумента, че те предлагат само количествени изменения, но не и промени, които да подобрят качеството на предлаганата медицинска помощ.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички