Ананиев: Българските пациенти няма да бъдат лишени от лекарства


Ананиев: Българските пациенти няма да бъдат лишени от лекарства
Снимка: БГНЕС

3058

През следващата година българите ще бъдат лекувани с всички приложими в Европа лекарства и не трябва да има притеснение, че някой пациент ще остане без лечение. Няма да има някакъв луфт, в който българските пациенти ще бъдат лишени от лекарства. Това стана ясно от думите на новият здравен министър Кирил Ананиев в първото му телевизионно интервю в ефира на БНТ.

Бюджетът за здраве през 2018 г.

Аз участвах в разработването на проектобюджета за 2018 г. Този бюджет е по-добър от предходния, тъй като той позволява продължаване на финансирането на политики и програми през тази година и надгражда управленската програма на правителството, поясни Ананиев.

В бюджета са заделени 4 млрд. и 712 млн. лв. за здравеопазване. Профилактиката, ранната диагностика на заболявания, майчинското и детското здравеопазване са част от приоритетните сфери.

Един от приоритетите в бюджета на Министерството на здравеопазването е увеличение на заплатите в четири основни структури в системата - регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, домовете за медико-социални грижи и психиатричните центрове, тук ще има 15% увеличение на заплатите, обяви Кирил Ананиев.

Той каза, че 20 млн. лв. са осигурени за ваксините на децата. За асистираната репродукция са заделени 20 млн. с ръст от 8 млн. лв. и ако се наложи, ще се дават допълнителни пари. Аз съм убеден, че правителството ще вземе това решение, каза здравният министър.

Реформата в здравния сектор

Захванах се още от самото начало с няколко проблема. Работим върху финансовото състояние и финансовия мениджмънт на търговските дружества лечебни заведения. Правим пълен анализ и ще предложим на правителството конкретни мерки, които по същество да преструктурират системата за държавните лечебни заведения, посочи Ананиев.

По думите му проектът със Спешната помощ е пряко свързан с преструктурирането на болничната помощ и болничните заведения.

Ние имаме един Национален рамков договор, който, смея да твърдя, че всички наши партньори одобряват. Има недостатък обаче от над 100 млн. лв. преразход с лекарствата. Надлимитната дейност и извънболничната помощ също са голям ресурс, за който трябва да заделим средства. Ние с бюджета за следващата година решаваме проблемите с дефицитите, убеден е здравният министър.

Ние ще вървим към преструктуриране на болниците, чрез което те да придобият вид, в който да могат да се издържат.

Очакваме разговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор, защото предвиждаме някои от клиничните пътеки да ги преразгледаме като алгоритъм и структура. Разбира се, има лош мениджмънт някъде, има и корупционни практики, които водят до лошото финансово състояние. Ето защото подготвяме анализ, за да намерим индикаторите, които показват причината за това, посочи Кирил Ананиев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички