Бърза помощ в София търси още 105 лекари


Бърза помощ в София търси още 105 лекари
Снимка: БГНЕС

2995

Центърът за спешна медицинска помощ в София (ЦСМП) има нужда от още 105 лекари и 50 - 60 медицински сестри. Заради непривлекателните условия на работа медиците там не достигат, съобщи директорът на центъра д-р Георги Гелев, цитиран от bTV.

В центъра работят 942 души, а администрацията е 34 човека. До 500 повиквания за денонощие постъпват в центъра за близо 2.5 млн. души в столицата и областта. На смяна работят около 40 медицински екипа. От началото на годината до 20 юни е имало 71 хил. повиквания и 18 170 болни са били хоспитализирани, като от тях 1361 са в частни болници.

Гелев отрича информацията линейки да получават допълнително пари от болници, ако карат болни там. Има обаче наказани служители на центъра за случай с хоспитализирани болни в "Сити Клиник", като Гелев посочи, че става дума за пациенти от Ботунец, за които това лечебно заведение не е най-близо

Досега са проверени 676 случая на хоспитализирани в частни болници, които не са били най-близо до мястото на инцидента Най-много кардиологични случаи има насочени към Националната кардиологична болница, "Св.Екатерина", "Св.Анна", "Пирогов" и след тях се нареждат частните болници.

Забавяне в изчисленията е довело до закъснението в изплащането на по-високите заплати в столичната спешна помощ, стана още ясно днес. Въпреки, че още от януари бе обявено, че средствата в Бърза помощ ще бъдат увеличени в столицата все още не са получени новите заплати.

Работещите разчитаха на около 20% увеличение от началото на годината. За страната това вече е факт, но в София ръст на възнагражденията няма. Гелев оправда това със забавяне на изпращането на бюджета от страна на здравното министерство - той дошъл около 20 април. Очаква до края на месеца да получат увеличените си заплати със задна дата 1 януари.

Начинаещият лекар при нас получава основна заплата над 1000 лв., на следващата година тя се увеличава на 1370 лв., каза още той. Сумарното увеличение от 2014 год. досега на лекарските заплати е с 80 на сто, уточни Гелев. По отношение на увеличението на заплатата на работещия в архивохранилището, беше посочено, че след увеличението заплатата му е станала малко над 800 лв., а тази на юриста - 1300 лв.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички