Искат пръстов код в болниците от 25 септември


Искат пръстов код в болниците от 25 септември
Снимка: Gettyimages

2463

Системата за пръстов код за болниците влиза в сила най-късно от 25 септември. Два месеца преди това ще започне тестването ѝ в лечебните заведения, оповестиха в Пловдив експерти от Националната здравноосигурителна каса.

Подуправителят на Касата Иванка Кръстева подчерта, че извън предвидените в закона изключения идентификацията ще е задължителна.

Уникалният идентифиикационен номер, който ще се генерира с новата система, е двоичен код, създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпечатък, обясни Мартин Банков, главен експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в Здравната каса.

"В системата няма да се съхраняват изображения на пръстови отпечатъци. Данните се шифроват още в устройството, преди да достигнат дори до работната станция на изпълнителя на медицинска помощ. Освен това, всяко устройство ще има уникален криптиращ ключ и към него ще бъде добавена променлива компонента. Само НЗОК ще знае за нея и то тесен кръг от служители в НЗОК", каза Банков пред БНР.

Със старта на системата през септември пациентите ще могат да изтеглят от сайта на Националната здравноосигурителна каса и мобилно приложение, от което ще се информират какви медицински услуги са получили. Ще получават и съобщения за сумите, които Касата заплаща за тях. Мартин Банков съобщи и за още една нова възможност за пациента:

"Когато не е съгласен със събитието, за което е нотифициран, ще може да подаде сигнал директно онлайн към Националната каса."

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички