Извънредно заседание на Здравната каса заради просрочени задължения


Извънредно заседание на Здравната каса заради просрочени задължения
Снимка: БГНЕС

3201

Надзорният съвет на НЗОК заседава извънредно в петък (23.02), за да разгледа въпросите, дискутирани на заседанието на Комисията по здравеопазване в сряда.

Според финансовия министър има сериозни разминавания в информацията за дълговете към европейски клиники. В изпратено от него писмо се казва, че пред депутатите управителят на касата Камен Плочев твърди, че има над 130 милиона лева просрочени задължения към европейски фондове. В официалните отчети на касата обаче, цифрата е съвсем различна. Едва около 7 милиона лева. От къде идва разликата от 126 милиона не е ясно. Затова Владислав Горанов предлага да се направи инспекция.

Преди извънредното заседание на НС на касата заявяват, че разпределението на средствата по видове здравноосигурителни плащания на НЗОК по ЗБНЗОК за 2018 г. е съобразено със задълженията на НЗОК да осигурява предоставяне на здравноосигурените лица на пакета от здравни дейности на територията на Република България и по европейските регламенти, в рамките на средствата от приходите от здравноосигурителни вноски.

Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на Регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по Регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски.

Към 31.01.2018 г. задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв.

От Касата предоставиха и справка за задълженията на България към 31.01.2018 г., по постъпили искове по реда на Регламентите, и броят на индивидуалните справки към тях, по държави-кредитори.

В същото време Владислав Горанов дори съветва и да не се подписва важния Национален рамков договор с Лекарския и Зъболекарския съюз.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички