Лекари към Москов: Лъжете за увеличението на парите


Лекари към Москов: Лъжете за увеличението на парите
Снимка: БГНЕС

8798

Под краката ми е много добре, защото съм уверен в това, което правя. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов. Той представи няколко слайда, с които се опита да обясни промените, които предстоят в здравната система, които според него са положителни.

Москов увери, че тази година ще има 9 млн. лева повече за личните лекари, което прави по 1000 лв. средно годишно. Освен това според него промените ще се отразят най-вече на децата, на които ще се гарантират профилактичните прегледи.

Министърът уточни още, че има 183 хил. повече направления за вторични прегледи. Той допълни, че идеята направленията да се разпределят на глава от населението е лоша и че целта е личните лекари да си свършат работата така, че да не се налага винаги да издават направление за друг специалист.

В ефира на bTV се включиха лекари от Перник, които опровергаха думите му. Те твърдят, че според документите, с които те разполагат, ръстът на парите за медиците е 2 млн. лв., а не 9 млн. лв. Медиците зададоха и въпроса защо са били лишени от възможността за диалог. На този въпрос Москов пресметна, че за три месеца лично той е имал 15 срещи с тях и допълни, че за него диалог означава намиране на решение, а не да се променят исканията през два дни.

Д-р Рангелова от Перник заяви, че лекарите искат да работят с пациентите си, а не да броят направления. По техните разчети сега ще има по половин направление на човек на година. Протестиращите лекари бяха единодушни, че не става въпрос за пари, а условията на тяхната работа.

В коментар на думите на министъра, че лекарите си променят мнението през два дни, медиците отговориха: „Нашите документи стоят на нашия сайт и са непроменени. Когато не знае нещо и не го разбира, редно е да се обърне към нас и да ни пита.“

На въпрос към коя политическа сила принадлежи министърът отговори: „В личен план съм на майка си и на баща си, Бог да го прости.“

Ако си бях подавал оставката преди 6 месеца сега щях да съм в опозиция и да критикувам. Поемам отговорност и затова не подавам оставка. Колкото по-далеч си от лостовете за управление е толкова по-малка вероятността да се случат промените, обясни политическата си позицията си здравният министър.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички