Лекари предлагат да се направи черен списък с опасни пациенти


Лекари предлагат да се направи черен списък с опасни пациенти
Снимка: Getty Images/Guliver

2501

Черен списък с пациенти, на които да бъде отказвано лечение – това е поредната идея за ограничаване на насилието над медицински лица в България. Подробности даде председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Според Грозев става въпрос за отказ от домашни посещения, като в случаи на нужда от спешна помощ пациентите или сами идват в Спешен център, или се отива в дома им с полицаи. Идеята е да има единна база данни с пациенти по ЕГН, които в миналото са проявили агресия към лекари или медицински работници. Лекарят добави, че когато се знае, че даден пациент е бил агресивен, ще има едно на ум и с роднините му.

Попитан изрично от Нова телевизия за другата гледна точка - дали лекарите имат свой, неофициален черен списък с лекари, които се отнасят грубо към пациенти, Грозев отвърна, че такъв няма. Той обаче добави, че при проведена вътрешна анкета 20% от участвалите казали, че проблем е комуникацията. Ние си имаме своите вътрешни проблеми и си ги знаем, каза лекарят.

Грозев посочи, че само в "Спешна помощ" за година има над 100 случая за нападнати медици. Не знам докога може да продължава това и да се издържа, добави той. Нападението над медици е криминализирано, но по какъв начин се прилага законът, попита риторично Грозев.

Един човек, който не разбира от нищо, му правите последно предупреждение – не мога да разбера, възмути се д-р Грозев.

Според официална статистика, представена вчера (25 септември) от омбудсмана Мая Манолова, за 5 години в България има над 400 регистрирани случая на нападение над медици и само 3 ефективни присъди плюс още 15 случая с условна или друга присъда.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички