Наказания за столични болници след скандален случай с починал пациент


Наказания за столични болници след скандален случай с починал пациент
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

2511

Административно наказателни производства ще бъдат образувани в столичните болници "Св. Иван Рилски" и "Пирогов" във връзка с починал пациент. Това показва проверка на здравното министерство, която констатира още забавяне на линейките в столичния Център за спешна медицинска помощ поради дефицит на кадри.

Оказва се, че три дни след като бил приет по клинична пътека за лечение на левкемия, въпросният пациент напуска "Св. Иван Рилски" по собствено желание. Към документите му обаче липсвало задължително информирано съгласие за прекратяване на престоя.

Ден по-късно състоянието на пациента отново се влошава и той търси линейка, която пристига на адреса за час и двадесет минути. От "Пирогов" отказали да го приемат.

След проверката станало ясно, че в болницата липсват данни за извършен преглед и проведени изследвания, което означава, че пациентът е насочен устно към друга болница.

Така той се озовава в "Александровска", където въпреки усилията на лекарите, умира. Основната причина за смъртта не могла да бъде установена, тъй като съпругата на пациента отказала аутопсия.

Резултатите от извършената проверка в четири големи лечебни заведения в София, разпоредена от здравния министър след смъртта на 74-годишния Спас Добрев, показва, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата.

От МЗ заявяват, че в писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална етика към БЛС.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички