НОИ с две нови електронни услуги


НОИ с две нови електронни услуги
Снимка: БГНЕС

3006

Две нови електронни услуги са достъпни на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ)

От 10 октомври 2016 г. на официалната страница на НОИ ще бъде активна нова административна електронна услуга с ПИК и ЕГН - „Подаване на документи, удостоверяващи обучение в други държави за продължаване срока на изплащане на наследствени пенсии“. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Услугата е насочена към физически лица, получаващи наследствени пенсии при условията на чл. 82, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, които се обучават в други държави. С подаването на документ, издаден от съответното учебно заведение в началото на всеки семестър или учебна година, лицата, навършили 18-годишна възраст, удостоверяват качеството си на учащ с оглед продължаване срока на изплащане на наследствени пенсии.

Документът следва да е преведен на български език от оторизирана от Министерството на външните работи на Република България агенция за преводи или от консулски или дипломатически служител в държавата по произход на документа. В зависимост от страната на произход, документът трябва да бъде оформен и в съответствие с разпоредбите на двустранните или многостранните международни договори, по които България е страна, или на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа.

Документи, издадени от едно и също учебно заведение, се изискват оформени по този ред само при първоначалното им подаване.

Втората нова услуга засяга регистрираните с квалифициран електронен подпис (КЕП) потребители на уеб-приложението „Електронен регистър на болничните листове и решенията по обжалването им”, достъпно през онлайн страницата на институцията (рубрика Е-услуги / е-Болнични листове). Тя може да бъде откриат в раздел „Справки“ – и се нарича „Справка за представени в НОИ данни от издадени болнични листове“, където могат да бъдат открити данни за болнични листове, издадени след 01.01.2015 г.

 Целта на услугата е лекарите да бъдат подпомогнати при спазване на разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза и Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки на медицинските експертизи.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички