Проф. Начев: Използването на пръстови отпечатъци не е навлизане в личното пространство


Проф. Начев: Използването на пръстови отпечатъци не е навлизане в личното пространство
Снимка: Thinkstock

2028

Използването на пръста е вид биометрични данни. Това не е влизане в личното пространство, няма такава възможност за спекулиране. Но със сигурност това няма да промени отношенията между лекари и пациенти. Това заяви директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев пред Нова телевизия.

Изказването му беше по повод идеята да се взима пръстов отпечатък при постъпване в болница или при закупуване на лекарства от аптеките. Той даде за пример Англия и Испания, където родителите следят какво пазарува детето им в училище и знаят какво е закусвало.

По думите му след въвеждането на личните карти като регистрация при постъпване в болница, за пръв път от 6-7 години насам има задържане на хоспитализациите на това ниво, на което са били.

„Поначало финансирането на болниците е сбъркано и то трябва да се промени. Това, за което говорим ние, е да се сведе до минимум възможността за отчитане на пациенти, които не са минали през болничните заведения. Така че в това положение е положителен знак”, добави проф. Генчо Начев.

Относно идеята да се вдигне цената на „Гражданската отговорност” и парите да бъдат използвани при лечението на пациенти, пострадали при катастрофи, той заяви: „Травмите не са заболявания и трябва да се помисли върху лечението, което се осигурява от Касата. По тази логика ще трябва да взимаш за наркоманиите, за всичко, което си причиняваш сам. Има резон „Гражданска отговорност” или застраховката, която се прави, да се повиши и оттам да идват парите за лечението на тези пациенти”.

По думите му пръстовият отпечатък дава възможност, когато той попадне в болница след тежка катастрофа, лекарите да са наясно с неговите болести и проведените лечения.

„Това би вкарало повече ред. Не искам да се пестят средства от Здравната каса, не искам да се изразходват неефективно”, заключи той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички