Само 250 000 българи имат допълнителни здравни осигуровки


Само 250 000 българи имат допълнителни здравни осигуровки
Снимка: Thinkstock

2687

Дружествата за здравно застраховане поемат под 1% от общите разходи за здраве. Само 250 000 българи пък имат допълнително здравно осигуряване. Това съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане д-р Мими Виткова, цитирана от националното радио.  

Според нея внушението, че разделянето на здравните пакети на два, така че застрахователните дружества да могат да участват активно в заплащането по допълнителния пакет, е по-скоро невярно, защото има редица неясноти. Виткова разкритикува ресорното министерство за 65-те клинични пътеки, които попадат и в двата здравни пакета и финансирането ще зависи от преценката на личния лекар.

"Нито духът на Конституцията, нито чл. 52 от Конституцията позволяват такива, меко казано, "волни" интерпретации относно правата на гражданите, на равнопоставеност, на достъпна медицинска помощ и на безплатно ползване на здравните услуги, ако те са добросъвестни платци на своите здравноосигурителни вноски", заяви тя.

По думите ѝ няма яснота кои граждани ще бъдат оценени в едната или другата пътека в рамките на тези 65. "За да се изчисли застрахователният риск, трябва да сме наясно. Трябва да сме наясно и с ангажиментите, които поемаме пред застрахованите лица. В закона, до 31 октомври, ежегодно, тези пакети могат да търпят динамика, но ние сключваме застрахователни договори целогодишно. Как бихме могли да поемем ангажимент?", допълни Виткова.

Годишно около 55 милиона рева е размерът на застрахователната премия, която се формира в 28 дружества, които имат застраховка "Заболяване". Именно заради това, че 2% от 8% здравна вноска не отиват към здравоноосигурителните дружества е довела до това те да не работят ефективно, твърдят лекари.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички