Шефът на НЗОК отрече да е подавал оставка


Шефът на НЗОК отрече да е подавал оставка
Снимка: БГНЕС

3059

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев опроверга появилата се информация, че е подал оставка.

По-рано от институцията съобщиха, че Плочев се оттегля от поста си поради здравословни причини. Самият той обаче уточнява, че е в болничен и е уведомил Надзорния съвет на касата за това, като допълни, че по закон, ако надзорът прецени, може да го освободи.

Плочев е в болница от февруари.

"По закон, след като са минали повече от три месеца трябваше да се вземе отношение мога ли да изпълнявам задълженията си. Надзорният съвет ще реши дали да прекрати правомощията ми. Такъв е законът. Но за оставка не е ставало дума", обясни той пред БНР.

Зам.-председателят на парламента и член на здравната комисия в НС Нигяр Джафер каза пред журналисти, че това, което знае по казуса с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, е, че има писмо от два дни, в което той заявява, че болничните му приключват, той ще ги продължи. По думите на Джафер "няма никакво официално заявление или доказани факти". Писмото му не е публично на този етап, обясни тя, цитирана от "Дарик".

Истината е, уточни Джафер, че проф. Плочев се очакваше или да подаде оставка, такива са изискванията на закона, или да бъде доказано, че той системно не изпълнява своите ангажименти. Това са две условия, които са записани в законовите текстове. Трябва да изясним фактите, които към момента не са много ясни, смята Джафер.

Плочев бе назначен за управител на Здравната каса през юли 2017 г. след конкурс, в който бе единствен кандидат.

Той влезе в остър конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заради размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Плочев оповести, че 133 млн. лева са просрочените дългове към чужди фондове. Зам. здравният министър Жени Начева му опонира с цифрата 7,6 млн. лв. Назначена бе незабавна проверка на здравната каса, която потвърди твърденията на шефа на Касата.

Ананиев дори поиска оставката му, която Плочев отказа да даде и вместо това излезе в дълъг болничен отпуск.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички