Ще махнат ли финансовите лимити за определени болници?


Ще махнат ли финансовите лимити за определени болници?
Снимка: Pixabay

2371

Премахването на финансовите ограничения за избрани структуроопределящи болници би било свързано с много силно затягане на контрола, което на този етап е проблем. От друга страна не може да се извадят пари и да се насочат директно за една болница като например „Пирогов,” тъй като в следващия момент болници като ВМА „Царица Йоанна - ИСУЛ” и „Света Анна” ще попитат защо няма за тях.

Коментарът направи заместник министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред "Дарик". Той изрази убеждение, че 164-те милиона лева европейски средства, които се предоставят за модернизиране на българската спешна помощ, ще бъдат усвоени.

Предложението някои структуроопределящи болници да останат без лимити на този етап е все още идеен проект, информира д-р Мирослав Ненков. "Обезлимитяването на някои болници би било свързано със затягане на контрола. Не може да се извадят и пари директно за една болница. Има много строго регламентиран ред, по който се отпускат средства", категоричен е той.

Д-р Ненков посочи като пример неприятен казус от болницата в Ловеч. "Тя е почти разрушена, но не от лимити, а от лошо управление. Хората стоят от април без заплати. Министерството има пари, но няма право да им даде, защото веднага ще осъдят министъра", обясни заместник-министърът.

Той допълни, че голяма част от работата по усвояване на европейските средства за модернизиране на спешната ни помощ е приключена. "Европа ни подарява 164 милиона да си оправим спешната помощ. Трябва да покажем точните места, където ще има спешни центрове, да обясним защо сме ги избрали, да кажем колко линейки искаме да купим и с какво оборудване", посочи д-р Мирослав Ненков.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички