Столичани протестираха срещу пръстовата идентификация в болниците


Столичани протестираха срещу пръстовата идентификация в болниците
Снимка: БГНЕС

2847

Хората решиха, че въвеждането на пръстовия идентификатор е толкова абсурдно, че няма да се случи. За жалост обаче министърът за пореден път реши да се наложи над лекарите, гражданите и закона и да въведе нещо, което аз определям като безумие на ХХI век - хора, които са нормални и образовани, да ползват услугите на здравната система, да дават пръстов отпечатък. Това заяви на протест пред Министерството на здравеопазването една от присъстващите - Мариана Христова, предаде БГНЕС.

На протеста се събраха около 30 души, които скандираха “Оставка” и се обединиха срещу идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов да се въведе система за електронен идентификатор в болниците и аптеките.

“Всички тези легенди, че това е цифрова система - единици и нули, е шега, защото всичко в компютъра е единици и нули, но това не пречи да се вижда изображението”, коментира Христова. Несериозно е според нея и защото се сваля пръстов отпечатък, освен това този отпечатък се сравнява с база данни.

По думите на протестиращите пръстовият отпечатък е идентификатор с най-високо ниво на сигурност и никъде в света не се ползва за такива дейности. Държава, която да го е въвела - няма, дори и там, където има високо ниво на неграмотност, точно защото този пръстов идентификатор не може да бъде коригиран, ако веднъж вече е изтекла информацията.

“Ако този пръстов идентификатор бъде прихванат, защото вие ще го сеете навсякъде, - в аптеки, в кабинети, на компютри, които изобщо нямат някакво изискване за по-специална сигурност, т.е. са силно уязвими, ако този пръстов отпечатък бъде прихванат може да бъде приложен навсякъде. Той може да бъде гаранция, например, че сте присъствали на местопрестъпление, което позволява да ви търсят съдебна отговорност”, обясни Христова.

Тя заяви, че навсякъде по света се ползва електронна здравна карта, в която се съдържа информацията за пациента - кръвна група, алергиите, зъбен статус, прекарани заболявания. Тази карта е заключена с ПИН, и позволява ако сте в Европа да ви се окаже помощ, ако сте жертва на катастрофа, например. Пръстовият отпечатък в Европа няма кой да го разчете, защото такива устройства не съществуват.

Тази карта се промени в полза на определени фирми. Съгласно европейската директива от 2018 г. трябва да въведем единен идентификатор, който е само личната ни карта.

Друга протестираща - Цветанка Филипова от София, заяви, че подкрепя протеста, защото това е злоупотреба с власт, не е полезно, а напротив - вредно е, защото усложнява процеса на лечение и много я унижава.

“Досега не посещавам много често болница, но смятам, че това е един инат на министъра и той трябва да си отиде незабавно”, категорична беше тя.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички